Turska opozicija predstavila svog kandidata za šefa države

Ihsanoglu je relativno nepoznat javnosti, zbog čega ne predstavlja za sada veliku prijetnju po Erdogana, koji dominira turskom političkom scenom
0 komentar(a)
Ekmeledin Ihsanoglu, Foto: Beta/AP
Ekmeledin Ihsanoglu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.06.2014. 18:27h

Dvije najveće opozicione partije u Turskoj imenovale su jednog uglednog islamističkog diplomatu za njihovog zajedničkog kandidata na avgustovskim izborima za šefa države, na kojima se očekuje i učešće premijera Tajipa Erdogana.

Sekularistička Republikanska narodna stranka (CHP) i Partija nacionalističkog pokreta (MHP) su saopštile da su se dogovorile da za to mjesto nominuju Ekmeledina Ihsanoglua, koji se u decembru povukao sa mjesta generalnog sekretara Organizacije islamske konferencije (OIC).

Rojters navodi da izbor CHP-a, partije osnivača sekularne turske države Mustafe Kemala Ataturka, odražava kako vjerski konzervativizam posljednjih godina raste u ovoj zemlji od 77 miliona stanovnika.

Međutim, Ihsanoglu je relativno nepoznat javnosti, zbog čega ne predstavlja za sada veliku prijetnju po Erdogana, koji dominira turskom političkom scenom posljednju deceniju.

Pomenuti izbori biće prvi na kojima će turski birači direktno birati šefa države.

Erdogan još nije zvanično najavio kandidaturu, ali je kazao da će šef države uskoro imati veća ovlaštenja.

Bonus video: