Gasprom tužio ukrajinski Naftogas zbog duga

Gasprom je saopštio da je danas uveo mjeru prema kojoj će Naftogasu dostavljati samo one količine gasa koje ta kompanija prethodno plati
3 komentar(a)
Gasprom, Foto: Beta/AP
Gasprom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.06.2014. 13:34h

Ruski Gasprom saopštio je danas da je Arbitražnom sudu u Stokholmu podnio tužbu protiv ukrajinskog Naftogasa zbog ukrajinskog duga za gas od 4,5 milijarde dolara.

Kako se naodi u saopštenju, Naftogas je nagomilao veliki dug za isporuku prirodnog gasa prema ovom ugovoru iz januara iz 2009. godine i nije platio za trenutne isporuke gasa.

Gasprom je saopštio da je danas uveo mjeru prema kojoj će Naftogasu dostavljati samo one količine gasa koje ta kompanija prethodno plati.

Prema podacima Gasproma, Naftogas duguje oko 1,5 milijardi dolara za novembar i decembar prošle godine i tri milijarde dolara za april i maj ove godine.

Navodi se da ukrajinski Naftogas mora da obezbijedi tranzit prirodnog gasa ka drugim zemljama i ističe da Gasprom računa na strogo pridržavanje tih obaveza ukrajinske kompanije.

Gasprom je istakao i da je Evropska komisija unaprijed obaviještena o mogućim nedostacima u gasnom tranzitu u slučaju da Naftogas Ukrajine počne nelegalno da uzima gas iz tranzitnih tokova.

Bonus video: