Makron: Orban i Salvini su u pravu, jesam im protivnik

Sedam mjeseci uoči evropskih izbora koji će se značajno ticati pitanja migranata, Orban je optužio Makrona da je "na čelu političkih snaga koje podržavaju imigraciju"
2 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2018. 12:29h

Francuski predsjednik Emanuel Makron odgovorio je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i italijanskom ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju kako "imaju pravo" kad na njega gledaju kao na "glavnog protivnika" u Evropi oko pitanja migranata.

"Ništa neću prepustiti nacionalistima i onima koji se zalažu za govor mržnje. Ako u meni vide glavnog protivnika, imaju pravo", kazao je on odgovarajući novinarima tokom posjete Danskoj.

U utorak u Milanu mađarski premijer Viktor Orban nazvao je talijanskog ministra unutrašnjih poslova svojim "herojem" a Makrona, naprotiv, svojim glavnim neprijateljem u Evropi.

"Trenutno postoje dva tabora u Evropi, a jedan predvodi Makron", rekao je mađarski premijer.

Sedam mjeseci uoči evropskih izbora koji će se značajno ticati pitanja migranata, Orban je optužio Makrona da je "na čelu političkih snaga koje podržavaju imigraciju" dok on želi "zaustaviti ilegalnu imigraciju".

"Stvara se snažna opozicija između nacionalista i progresivaca" u Evropi, kazao je francuski predsjednik, koji se nalazi na turneji u Danskoj i Finskoj u potrazi za saveznicima oko stvaranja "progresivnog fronta" u Evropi naspram nacionalističkih i populističkih snaga.

Bonus video: