Londonska konferencija: Oštro protiv silovanja u ratovima

"Možemo to postići", rekao je američki državni sekretar Džon Keri koji kaže da je "lično zainteresovan za tu borbu, kao ratni veteran i otac dvije ćerke"
55 pregleda 3 komentar(a)
Anđelina Džoli, Džon Keri, Foto: Beta/AP
Anđelina Džoli, Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.06.2014. 15:34h

Na konferenciji u Londonu dogovoreno sprovođenje protokola koji za cilj suzbijanje silovanja tokom ratnih sukoba.

Najambicioznija konferencija o silovanjima u ratnim zonama završena je danas u Londonu obećanjem o sprovođenju protokola čiji je cilj da se zaustavi nekažnjavanje takvih zločina, iako je njegova primjena na terenu i dalje krajnje složena.

"Možemo to postići", rekao je američki državni sekretar Džon Keri koji kaže da je "lično zainteresovan za tu borbu, kao ratni veteran i otac dvije ćerke".

Protokol je izrađen na inicijativu organizatora četvorodnevne konferencije, šefa britanske diplomatije Vilijama Hejga i glumice Andželine Džoli, koja je i ambasadorka dobre volje Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR).

"Nećemo iskorijeniti to zlo od danas do sjutra, ovo je tek početak, ali znamo tačno šta od sada treba da radimo", rekla je glumica.

Protokol je dokument na 146 stranica koji je preveden na više jezika i poslat širom svijeta, a predstavljen je još u srijedu, na početku konferencije.

U njemu se ističe "nulta tolerancija" za seksualno nasilje kao i podrška žrtvama koje su često i žrtve progona u sopstvenim zajednicama i porodici.

Cilj protokola je da se zaustavi nekažnjavanje nasilnika, uspostavljanjem međunarodnih kriterijuma za sprovođenje istraga kako bi počinioci bili efikasnije gonjeni.

Kako ukazuju stručnjaci, najveći problemi su istraga i dokumentovanje slučajeva zato što su često u pitanju "mlade zemlje" koje nemaju dovoljno novca i logistiku.

Velika Britanija i SAD su povodom londonske konferencije odblokirale dodatne fondove.

Prema podacima UN, u Kongu dnevno bude silovano 36 žena i devojčica, a više od 200.000 žena žrtve su nasilja u toj zemlji od 1998. Tokom genocida u Ruandi 1994. godine silovano je između 250.000 i 500.000 žena, tokom konflikta u Sijera Leoneu više od 60.000 i najmanje 20.000 tokom sukoba u BiH 1990-tih.

Bonus video: