Rumun koji je hakovao mejl i Fejsbuk Džordža Buša optužen i u SAD

Američka optužnica uslijedila je kao rezultat godinu dana duge istrage
74 pregleda 0 komentar(a)
Haker, Foto: Shutterstock
Haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.06.2014. 11:23h

Rumun Marsel Lehel Lazar optužen je i u SAD da je ulazio u Fejsbuk naloge i elektronsku poštu više poznatih ličnosti, među kojima su Džordž Buš stariji i mlađi.

"Lazar je hakovao elektronsku poštu i naloge na društvenim mrežama žrtava visokog profila, uključujući člana dvojice bivših američkih predsednika, jednog bivšeg zvaničnika federalne vlade, bivšeg člana združenog štaba američke vojske i bivšeg savjetnika američkog predsjednika, a hakerske upade izveo je u periodu od decembra 2012. do januara ove godine", saopštilo je američko ministarstvo pravde.

Lazar, koji je koristio hakerski pseudonim "Gučifer", optužen je za prevaru i uznemiravanje na internetu, nedozvoljen pristup zaštićenim računarima, tešku krađu identiteta, kao i ometanje pravde.

On se već nalazi na odsluženju sedmogodišnje zatvorske kazne u Rumuniji, gdje je u januaru uhapšen i optužen za hakovanje imejl naloga mnogih rumunskih zvaničnika, uključujući i šefa nacionalne obavještajne službe, prenosi AFP.

Američka optužnica uslijedila je kao rezultat godinu dana duge istrage koja je pokrenuta zbog upada u elektronsku poštu dvojice bivših predsjednika i članova nihove porodice.

U to vreme nepoznati haker je obezbijedio sebi pristup njihovim imejlovima na kojima je došao do privatnih fotografija i prepiske koje je kasnije i objavio. Lazar je presreo i fotografije koje je Buš mlađi poslao svojoj sestri.

Najveću pažnju američkih medija privukle su objavljene Bušove slike koje je on naslikao, poput autoporteta na kojima je on prikazan dok se brije u kupatilu ili pere noge u kadi.

Na drugim fotografijama je uslikan njegov otac u bolničkom krevetu, a vjeruje se da je te slike napravila njegova ćerka Doroti Buš Koh, čiji imejl nalozi su takođe hakovani.

Bonus video: