Bivši njemački predsjednik Kristijan Vulf oslobođen optužbi za korupciju

Vulf je bio prvi savezni predsjednik u njemačkoj istoriji koji je morao da odgovara pred sudom
54 pregleda 0 komentar(a)
Kristijan Vulf, Foto: Reuters
Kristijan Vulf, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2014. 10:26h

Državno tužilaštvo Hanovera odustalo je od zahtjeva za reviziju presude bivšem njemačkom predsjedniku Kristijanu Vullfu, donijete krajem februara pred Zemaljskim sudom koji je bivšeg šefa njemačke države oslobodio optužbi za korupciju i podmićivanje.

Time je oslobađajuća presuda Zemaljskog suda u Hanoveru postala pravosnažna, a Vulf, koji je prije par dana promovisao svoju knjigu "Na samom vrhu i dnu", slobodan čovjek.

Vulf je bio prvi savezni predsjednik u njemačkoj istoriji koji je morao da odgovara pred sudom, podsjećaju mediji.

Kad je riječ o optužnici koju je Vulf uvijek osporavao, on se teretio da je, kao predsjednik vlade Donje Saksonije, od filmskog menadžera Dejvida Groenevolda potkupljen sa oko 750 eura. Radilo se o u učešću ovog filmskog menadžera u troškovima smještaja i čuvanja djece i zajedničke večere sa Vulfovim, na Oktoberfestu 2008. godine.

Za uzvrat se Vulf, kao šef pokrajinske vlade, kako se teretio, angažovao za odredjene fillmske projekte ovog menadžera.

Vulfov sunovrat počeo je 2011. godine, a okončan u februaru godinu dana kasnije, kada je podnio ostavku na mjesto predsjednika države i time kancelara Angelu Merkel, drugi put, poslije ostavke Horsta Kelera, ostavio bez šefa države, što se u istoriji Njemačke još nije dogodilo.

Vulf se nalazio pod optužbama zbog nejasnih finansijskih odnosa sa bogatim biznismenima, spornog prećutanog polumilionskog kredita za kupovinu kuće i drugim optužbama, koje se, uglavnom, odnose na period dok je bio šef vlade Donje Saksonije.

Od tada su počele njegove "muke", uz oštre napade opozicije, nespretna objašnjenja i izvinjenja koje je davao, uz priznanja da jeste pravio greške, ali da je uvijek bio pošten...

Vulf, revnostan katolik, otac dvoje djece, optužen je da je politiku koristio za sticanje para, da je imao nejasan odnos prema parama i bogatim prijateljima koji su, izgleda, umjesto njega znali da "izvuku" svoje "platinaste" kreditne kartice, morao je zbog toga, ali i skupih odmora u njihovim vilama i kredita, pozajmljenih upravo od njih, da podnese ostavku.

On je rekao da je državno tužilaštsvo Hanovera korektno djelovalo, on bi i danas mogao biti predsjednik i jednom novinaru "Bilda", tablioda koji ga je tokom afere posebno imao "u viziru", savjetovao da bi bilo dobro da pročita njegovu knjigu.

Bonus video: