Klinton: Ne bih voljela da Britanija izgubi Škotsku

Za Britaniju bi, navela je ona, bilo najbolje da ostane u Evropskoj uniji, prenijela je agencija AFP
6 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2014. 07:23h

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je Škotsku da ostane u sastavu Velike Britanije, navodeći da bi u suprotnom obije strane bile na gubitku.

"Ne bih voljela da izgubite Škotsku", rekla je Klinton u emisiji Bi-Bi-Sija "Njuznajt", dodajući da se nada da se to neće dogoditi.

Klinton je kazala da smatra da bi to bio gubitak za obije strane, navodeći da ipak ona "nema pravo glasa".

Za Britaniju bi, navela je ona, bilo najbolje da ostane u Evropskoj uniji, prenijela je agencija AFP.

"Evropi je, prema mom mišljenju, potrebna Britanija. Smatram da Britanija donosi perspektivu i iskustvo koje je važno za Evropu, posebno u vremenu poslije krize", kazala je Klinton.

Prošle nedjelje i američki predsjednik Barak Obama je iznio isti stav - da je za Škotsku bolje da bude u sastavu Velike Britanije, a Britaniju da ostane u Evropskoj uniji.

Uključivši se u debatu o referendumu o nezavisnosti Škotske zakazanom za 18. septembar, Obama je rekao da je "na narodu Škotske da donese odluku".

Međutim, na završetku samita G7 u Briselu, Obama je rekao da bi pozitivan ishod bio da Škotska i Velika Britanija ostanu zajedno.

"Gledano spolja, u najmanju ruku izgleda da stvari funkcionišu prilično dobro. A i očigledno je da je u našem interesu da budemo sigurni da će jedan od naših najbližih saveznika kojeg ćemo ikad imati, ostane snažan, čvrst, ujedinjen i efikasan partner.

"Ali, to je ipak na kraju odluka koju će donijeti narod", poručio je Obama.

Nedavna istraživanja javnog mnenja su pokazala da su građani Škotske tesno podeljeni u stavu da li bi Škotska trebalo da proglasi nezavisnost.

Kako je objavio "Fajnenšel tajms", 47 odsto odraslih Škota protivi se nezavisnosti, dok je 40 odsto za odvajanje.

Jaz između dve grupe ispitanih smanjio se od kada su se zvaničnici vlada u Londonu i Edinburgu prošle godine složili o terminima za održavanje referenduma.

Prema istraživanju, u Engleskoj i Velsu postoji snažna podrška zajednici sa Škotskom i oštro protivljenje da se Škotima dozvoli da i dalje koriste britansku funtu, ako se izjasne za nezavisnost.

Bonus video: