Rusija predlaže Savjetu bezbjednosti rezoluciju o Ukrajini

"U rezoluciji smo se koncentrisali smo se na neophodnost težnji ka tome da ukrajinske strane počnu ispunjavanje mape puta predsjedavajućeg OEBS-a", kaže Lavrov
3 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.06.2014. 12:42h

Rusija će predati Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije o situaciji u Ukrajini sa pozivom za ispunjenje "mape puta" koju je sačinio predsjedavajući Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

To je danas najavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Naložili smo našem ambasadoru u Njujorku Vitaliju Čurkinu da preda SB UN nacrt rezolucije o situaciji u Ukrajini, jer sve veću zabrinutost izaziva odsustvo bilo kakvog napretka u naporima za prekid nasilja, prekid borbenih dejstava, počev od prekida kaznene operacije", rekao je Lavrov.

"U toj rezoluciji koncentrisali smo se na neophodnost težnji ka tome da ukrajinske strane počnu ispunjavanje mape puta predsjedavajućeg OEBS-a, pripremljene na osnovu Ženevske izjave od 17. aprila i predstavljene poslije pregovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom", rekao je ruski ministar, a preneo je Itar-Tas.

Prema njegovim riječima, to je vrlo važan momenat, jer su na djelu "pokušaji da se odstupi od uravnoteženog i pravednog karaktera principa iz mape puta" i "promocija nekih jednostranih planova koji neće uvažavati interese jugoistoka Ukrajine".

"To su opasni pokušaji jer samo ravnopravan dijalog, samo potpuno uvažavanje interesa svih regiona Ukrajine bez izuzetka, između ostalog i tokom ustavne reforme, mogu da osiguraju stabilnost i jačanje ukrajinske državnosti, koja je u najdubljoj krizi", rekao je Lavrov.

Ruska državna agencija, istovremeno, iz Beča je izvijestila da je Moskva predala na razmatranje Stalnom savjetu OEBS-a nacrt rezolucije o podršci "mapi puta" o regulisanju krize u Ukrajini, koje je formulisala Švajcarska kao zemlja predsjedavajući.

"Smatramo da bi usvajanje takve rezolucije poslužilo kao stabilizirajući momenat", rekao je stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji, Andrej Kelin.

Bonus video: