Svaka članica EU može da zabrani gajenje GMO, ali ne zbog zdravstva i zaštite sredine

Članice EU koje su protiv uzgajanja GMO, međutim, neće moći da zabrane tranzit tih kultura preko svoje teritorije
10 komentar(a)
GMO, kukuruz, Foto: Shutterstock
GMO, kukuruz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2014. 13:22h

Evropske zemlje postigle su danas kompromisni sporazum kojim se omogućava gajenje genetski modifikovanih kultura na svojoj teritoriji, uz mogućnost da to ne dozvole države koje se protive uzgajanju GMO.

"Sve zemlje osim Belgije i Luksemburga usaglasile su se o gajenju GMO", izjavio je grčki ministar životne sredine Joanis Manijatis, čija zemlja do 1. jula predsjedava EU.

Načelni sporazum usvojen je 28. maja na sastanku stalnih predstavnika 28 clanica EU, poslije višegodišnjih pokušaja da se postigne dogovor u toj oblasti.

Novi sporazum će omogućiti svakoj državi članici EU da na čitavoj svojoj teritoriji ili na jednom njenom dijelu zabrani gajenje GMO, ali ne iz razloga koji su iz oblasti zdravstva i zaštite životne sredine.

Ti razlozi, međutim, mogu biti javni red, upravljanje prostorom ili suzbijanje širenja nekih vrsta.

Čak i članice EU koje su protiv uzgajanja GMO, međutim, neće moći da zabrane tranzit tih kultura preko svoje teritorije.

Ovaj sporazum proizvođači sjemena GMO čekali su 14 godina.

Do sada su zbog nesuglasica među članicama EU, procedure za dozvolu uzgajanja tih kultura bile veoma komplikovane i duge, i predmet politickih sporova.

Sporazum treba da razmotri i Evropski parlament.

Bonus video: