Protest porodilja ispred sarajevske vlade

Sindikati su pozvali predstavnike vlasti na svim nivoima da prestanu da štede "na onima na kojima počiva budućnost"
0 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2014. 12:12h

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo protestuju porodilje i majke zbog toga što su im naknade smanjene sa 460 na 360 konvertibilnih maraka (oko 180 eura).

Na početku protesta okupilo se 30-tak porodilja i majki, koje su dovele i djecu, koje ovim putim žele da izraze nezadovoljstvo novonastalom situacijom i traže objašnjenje nadležnih zbog čega su im naknade smanjene.

Revoltirane majke organizovale su na Fejsbuku grupu protiv smanjenja naknada za porodilje u Sarajevu, koja je u vrlo kratkom roku okupila oko 1.700 članova.

One poručuju da prvi put žele da se bore na ulici za prava svoje djece i pozivaju i ostale, sadašnje i buduće roditelje da im se pridruže, da zajedno iskažu nezadovoljstvo.

Kako je objavio "Dnevni avaz", novi kantonalni Zakon o socijalnoj zaštiti, kojim su naknade smanjene, stupio je na snagu 8. maja.

Ovaj protest podržao je i Savez samostalnih sindikata BiH zahtjevajući da se poništi Odluka o smanjenju naknada za porodilje. SSSBiH smatra da odluka nadležnog ministarstva predstavlja direktan atak na majke, bebe, ali i sve žene koje su namjeravale da prošire svoje porodice.

Sindikati su pozvali predstavnike vlasti na svim nivoima da prestanu da štede "na onima na kojima počiva budućnost", objavila je agencija Fena.

Bonus video: