Freedom House: Države SSSR-a sve represivnije, ugledaju se na Rusiju

"Ruski režim služi kao primjer drugim autoritarnim liderima, čak i u zemljama čije su vlasti prevazišle ruske kolege u pogledu brutalnosti i netrpeljivosti", piše u izvještaju
184 pregleda 18 komentar(a)
SSSR, Foto: Shutterstock
SSSR, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2014. 10:53h

Demokratija i ljudska prava se sve manje poštuju u nekim zemljama bivšeg SSSR-a, dok je Rusija sve više represivna država, kažu iz Freedom House-a.

Ta organizacija, koja se bavi ljudskim pravima, saopštila je danas da gotovo 80 odsto stanovništva zemalja Evroazije živi pod autoritarnim režimima.

Američka diplomatija u države Evroazije ubraja Azerbejdžan, Bjelorusiju, Kazahstan, Uzbekistan, Kirgiziju, Turkmenistan i Rusiju.

"Trenutna kriza u Ukrajini stavila je u prvi plan jaku ideološku i političku podjelu između Evrope, u kojoj vladaju principi demokratije, i Evroazije", navodi se u izvještaju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava ocjenjuje da se ta podjela "povećala posljednjih nekoliko godina zbog štetnog uticaja Rusije na vlasti svojh susjeda, a taj uticaj je porastao još prije invazije na Krim". "Sve te zemlje su 2013. godine prihvatile antidemokratske metode Rusije", navodi se u izvještaju.

Freedom House je naveo primjer Kirgizije, koja je u martu prošle godine usvojila zakon protiv širenja homoseksualne propagande pod uticajem Rusije. Jermenija, Bjelorusija, Gruzija i Kazahstan su predložile slične mjere.

"Ono što se dogodilo 2013. godine pokazuje da ruski režim služi kao primjer drugim autoritarnim liderima, čak i u zemljama čije su vlasti prevazišle ruske kolege u pogledu brutalnosti i netrpeljivosti", navodi se u izvještaju.

Bonus video: