Irska istoričarka: Djeca nijesu bačena u septičku jamu

"Nikad nisam rekla da su djeca bačena, to nisu moje riječi", kazala je ona
0 komentar(a)
grobnica, Irska, Foto: Pinterest
grobnica, Irska, Foto: Pinterest
Ažurirano: 11.06.2014. 13:48h

Više od 700 napuštene djece koja su sahranjena u zapadnoj Irskoj, nedaleko od doma koji su vodile mohaninje, nisu "bačena" u septičku jamu, niti je mjesto na kojem su njihova tijela septička jama, kazala je Ketrin Korles, istoričarka koja radi na tom slučaju.

Svjetski mediji su nedavno objavili priču o postojanju masovne grobnice u koju su, navodno, tijela blizu 800 djece koja su rođena u vanbračnim zajednicama "bačena" u septičku jamu.

"Nikad nisam rekla da su djeca bačena, to nisu moje riječi", kazala je ona.

Korles je kazala da se smrt 796 djece ne može dovesti u pitanje, te da je toliki broj odraz jednog perioda u istoriji Irske kada je smrtnost kod djece bila izuzetno velika, mnogo veća nego danas.

Korles je u periodu od 2011. do 2013. uložila 3.184 eura kako bi dobila informacije o imenima, datumu i mjestu rođenja svakog djeteta i kaže da je svojim istraživanjem željela da doprinese da se priča o njima ne zaboravi.

Ona je za Irish Times kazala da su djeca čija su tijela pronađena umirala od bronhitisa, meningitisa, boginja, gripa...

Finbar Mekormik, profesor geografije na Kraljevskom univerzitetu u Belfastu pismom koji je poslao redakciji Irish Timesa, upozorio je medije da budu pažljiviji kada prenose informacije kao što je priča o posljednjem počivalištu djece koja su, kako su pisali, sahranjena u septičkoj jami.

"Mjesto na kojem su nađena tijela djece je uobičajen način pokopa koji je praktikovan u nedavnoj prošlosti, a i danas se praktikuje u mnogim djelovima Evrope", rekao je on.

Grobovi poput tog u Irskoj u kojem su nađena tijela djece se, prema njegovim riječima, i danas koriste u mediteranskim zemljama.

"Nedavno sam takve strukture vidio na groblju u Hrvatskoj", dodao je on. Prema opisu mjesta na kojem su djeca sahranjena, ono što su mediji nazvali "septičkom jamom" zapravo su grobnice, sa betonskim poklopcem kakve se prave i kod nas.

Bonus video: