Suđenje francuskom ljekaru zbog eutanazije

Nijedna porodica žrtava nije podnijela tužbu, a grupa od 250 ljekara uputila je pismo predsjedniku Olandu protiv suđenja Bonmezonu
0 komentar(a)
Nikola Bonmezon, Foto: Beta/AP
Nikola Bonmezon, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.06.2014. 11:52h

U francuskom gradu Po, na jugozapadu zemlje, danas je počelo suđenje ljekaru optuženom da je sproveo nedozvoljenu eutanaziju nad šest pacijenata.

Nikola Bonmezon (53) optužen je da je otrovao pacijente primljene kao hitni slučajevi u periodu od marta 2010. do jula 2011. godine u bolnici u Bajonu, i njemu prijeti doživotni zatvor.

Optužen je da je starijim pacijentima, koji nisu mogli da budu izliječeni, dao prekomjernu dozu ljekova bez prethodne konsultacije s kolegama.

Opisan kao vrlo odgovoran ljekar specijalista za hitne slučajeve, Bonmezon je osumnjičen da je tim pacijentima dao "hipnovel", jak psihotropni lijek, kao i "norkuron", koji izaziva paralizu disajnih organa.

Skandal je izbio 2011. godine kada su Bonmezona prijavili medicinski tehničari.

Nijedna porodica žrtava nije podnijela tužbu, a grupa od 250 ljekara uputila je pismo francuskom predsjedniku Fransoa Olandu protiv suđenja Bonmezonu.

Eutanazija je omogućena u više evropskih zemalja, a prema zakonu iz 2005. godine, i u Francuskoj je dozvoljena, u određenim slučajevima, neka vrsta eutanazije, tako što se prekida terapija pacijentu, ali ljekari ne smiju da sprovode aktivnu eutanaziju, odnosno da pacijentu daju smrtonosnu dozu ljekova.

Bonus video: