Predsjednik Slovačke svoju platu će dijeliti siromašnima

Predsjednik susjedne Češke Miloš Zeman daje mjesečno 2.400 eura, što je trećina njegove plate, za otplatu državnog duga
0 komentar(a)
Andrej Kiska, Foto: Beta/AP
Andrej Kiska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.06.2014. 09:51h

Budući predsjednik Slovačke Andrej Kiska, koji na funkciju stupa 15. juna, svoju predsjedničku platu dijeliće siromašnim Slovacima kojima u teškoj situaciji država nije u stanju da pomogne.

"Moj plan je da mi najveće dobrotvorne organizacije, kao što je Liga protiv raka, koje poznaju neposredno porodice koje se bore protiv sudbine, a država nije u stanju da im pomogne, odaberu nekoliko slučajeva kojima će se dijeliti moja plata", kazao je Kiska slovačkoj agenciji SITA.

Novi predsjednik - koji će na čelu države zameniti Ivana Gašparoviča kome drugi, posljednji mandat ističe 15. juna - bogati je biznismen i filantrop a humanitarna organizacija "Dobri anđeo" koju je osnovao pomaže ljudima u Slovačkoj i Češkoj koji su u teškoćama zbog bolesti.

Plata predsjednika Slovačke dostiže sa svim stalnim dodacima oko 8.000 eura.

Kiska se najvjerovatnije neće useliti u rezidencijalnu vilu slovačkih šefova države, pošto njegova supruga sa djecom ostaje u Popradu, a pojavljivaće se uz Kisku samo kada je neophodno da predsjednika prati i prva dama.

"Na sreću, finansijski sam obezbijeđen i stanovanje za mene nije problem. Ipak mislim da bi šef države trebalo da ima svoju rezidenciju koju može da koristi u reprezentativne svrhe kao u ostalim državama", kazao je Kiska.

Kiska nije jedini predsjednik u Srednjoj Evropi ko se odriče plate, pošto predsjednik susjedne Češke, Miloš Zeman, daje mjesečno 2.400 eura, što je trećina njegove predsjedničke plate za otplatu državnog duga Češke.

Bonus video: