Kijev odbacio predlog Moskve o sniženju cijene gasa

Zbog duga, Moskva je zaprijetila prekidom isporuke gasa Ukrajini, što bi moglo da ugrozi i veliki broj članica EU koje se snabdjevaju preko te zemlje
3 komentar(a)
Gasprom, Foto: Beta/AP
Gasprom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.06.2014. 10:56h

Ukrajina je odbacila predlog Moskve da se cijena koju Kijev plaća za ruski prirodni gas snizi za 100 dolara, izjavio je danas ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk.

"Mi poznajemo zamke Rusa: odluku o smanjenju cijene donese njihova vlada, i ona to može i da povuče. Naš predlog i dalje je isti, a to je da se promijeni ugovor", rekao je Jacenjuk.

Informišući svoj kabinet o pregovorima o cijeni gasa sa Moskvom, Jacenjuk je naveo da Ukrajina želi izmjenu ugovora između domaće energetske kompanije Naftogas i ruskog proizvođača Gasproma, dodajući da Kijev treba da plaća tržišnu cijenu za gas, prenosi Rojters.

Ukrajina želi izmjenu ugovora iz 2009, prema kojem je obavezna da kupi određenu količinu gasa, bez obzira na to da li joj je gas potreban, po cijeni od 485 dolara za 1.000 kubnih metara, što je najviša cijena koju plaća neki kupac u Evropi.

Ruska naftna kompanija Gasprom saopštila je jutros da je do 16. juna Ukrajini produžila rok za plaćanje neizmirenog duga za gas.

"Ruska strana napravila je korak u cilju nastavka pregovora, koji su u posljednje vrijeme vrlo intenzivno vođeni i odlučila da pomjeri rok za plaćanje do ponedjeljka u 10 sati", rekao je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler poslije sastanka sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom u Briselu.

Kremlj je sinoć saopštio da je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je telefonom razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, tražio da ruska delegacija nastavi pregovore na "konstruktivan način" kako bi bio postignut prihvatljiv dogovor i za Rusiju i za Ukrajinu.

U Briselu će danas biti nastavljeni pregovori o gasu između Rusije i Ukrajine, uz učešće EU.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger izjavio je sinoć, po dolasku u Evropsku komisiju, da će sporazum o gasu između EU, Rusije i Ukrajine biti postignut najranije "narednih dana".

U razgovorima učestvuju ruski i ukrajinski ministri za energetiku Aleksandar Novak i Juri Prodan.

Trilateralni pregovori vode se zbog nagomilanog ukrajinskog duga za gas, koji je u aprilu dostigao 3,5 milijardi dolara.

Moskva je zbog duga zaprijetila prekidom isporuke gasa Ukrajini, što bi moglo da ugrozi i veliki broj članica EU koje se snabdjevaju preko te zemlje.

Bonus video: