Kameron: Spriječiti zloupotrebu slobode kretanja po tlu EU

Premijer je kazao da sloboda kretanja treba da postoji zbog mogućnosti da se radi u okviru EU, ali ne i da bi se koristio sistem socijalne zaštite u EU
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2014. 15:59h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da se s kolegama iz Njemačke, Švedske i Holandije dogovorio o načinima za sprječavanje zloupotrebe slobode kretanja u okviru Evropske unije.

"Dogovorili smo se da sarađujemo kako bismo spriječili zloupotrebu slobode kretanja", rekao je Kameron u Harpsundu, u Švedskoj, na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel i premijerima Švedske i Holandije Fredrikom Rejnfeltom i Markom Rutom.

On je kazao da sloboda kretanja treba da postoji zbog mogućnosti da se radi u okviru EU, ali ne i da bi se koristio sistem socijalne zaštite u EU.

Kameron, međutim, nije precizirao na koji način će se odvijati saradnja u cilju sprječavanja zloupotrebe slobode kretanja.

Angela Merkel takođe je rekla da u tom cilju treba učiniti sve što je neophodno.

"U tom smislu, Velika Britanija, Njemačka i druge zemlje idu u istom pravcu", rekla je kancelarka.

Poslije sastanka lidera evropskih stranaka desnog centra posvećenog evropskoj politici, Merkelova je potvrdila da podržava kandidaturu Žan-Kloda Junkera iz Luksemburga za predsjednika Evropske komisije.

Kameron, koji se ranije suprotstavio kandidovanju Junkera za predsjednika Komisije, ocijenio je da ne bi trebalo mijenjati proceduru po kojoj se predlaže kandidat za to mjesto.

Galerija

Bonus video: