Bez dogovora o gasu, Evropa strahuje od nestašica

Moskva je zaprijetila da će Gasprom, ukoliko Kijev do večeras ne plati nekoliko milijardi eura duga za gas, prekinuti isporuku
4 komentar(a)
Alexander Novak, Foto: Reuters
Alexander Novak, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2014. 15:07h

Višesatni pregovori predstavnika Rusije, Ukrajine i Evropske komisije (EK) o gasu završeni su bez dogovora o uslovima njegovog isporučivanja, što je podstaklo strahovanja o nestašici tog energenta u Evropi.

Moskva je zaprijetila da će Gasprom, ukoliko Kijev do večeras ne plati nekoliko milijardi eura duga za gas, prekinuti isporuku, što će poremetiti snabdijevanje Evrope, prenose agencije.

Ukrajinski ministar energetike Juri Prodan kazao je da razgovori, koji su vođeni u Briselu uz posredovanje EK, nijesu završeni dogovorom zbog ruskog predloga mehanizma određivanja cijene gasa, koji bi povezao niže cijene s izvoznim taksama.

„Ruski stav u vezi sa mehanizmom određivanja cijene se promijenio“, naveo je Prodan.

Ruski ministar energetike Alexander Novak kazao je da je predložio vrlo konstruktivan plan, koji je bio uvjeren da će ga prihvatiti sve zainteresovane strane.

Ukrajina je odbila cijenu koju je odredila Rusija, nakon što je u februaru vlast u toj zemlji uzela prozapadna ukrajinska vlada. Radi se o najvišoj cijeni za neku evropsku zemlju.

Iz EK su saopštili da bi pregovori trebalo da se nastave u Briselu, večeras ili ujutro.

Bonus video: