Štajnmajer o ukrajinskoj krizi: Prvi put se nazire svjetlost na kraju tunela

"Još nismo ni blizu rješenja krize, ali poslije mjeseci intenzivnih diplomatskih napora, strane u konfliktu konačno razgovaraju jedna sa drugom", kazao je on
2 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Beta/AP
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.06.2014. 18:28h

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da se u ukrajinskoj krizi prvi put nazire "svjetlost na kraju tunela".

Štajnmajer je i upozorio da početak dijaloga ukrajinskog i ruskog rukovodstva ne smije da propadne.

"U ukrajinskoj krizi se poslije više mjeseci po prvi put vidi blaga svjetlost na kraju tunela. Mi, međutim, još nismo ni blizu rješenja krize, ali poslije mjeseci intenzivnih diplomatskih napora, strane u konfliktu konačno razgovaraju jedna sa drugom", rekao je Štajnmajer pred sjutrašnji susret u Sankt Peterburgu sa šefom ruske i poljske diplomatije diplomatije Sergejom Lavrovim i Radoslavom Sikorskim.

"Dijalog koji počinje između ukrajinskog i ruskog vođstva ne smije ni u kom slučaju propasti. Kontakt grupa, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i OEBS-a, mora se u tijesnom dogovoru koncentrisati da se nasilje okonča i da se nacionalni dijalog vodi za okruglim stolom", rekao je Štajnmajer, a saopštilo je njegovo ministarstvo u Berlinu.

Štajnmajer je naveo da u razgovorima u Sankt Peterburgu sa Lavrovim i Sikorskim želi da se analizira kako se pozitivni momenti posljednjih dana mogu iskoristiti da se proces deeskalacije učini nepovratnim.

Bonus video: