Češka se sprema da blokira Albaniju na putu ka EU

ČEZ je u maju prošle godine pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv Albanije i zahtijeva odštetu
86 pregleda 8 komentar(a)
Tirana, Albanija, Foto: Shutterstock
Tirana, Albanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2014. 15:34h

Češka se sprema da blokira Albaniji priznavanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji zbog spora poludržavnog češkog elektroenergetskog giganta ČEZ kome je u Albaniji prošle godine oduzeta licenca, a spor sa Tiranom vodi se pred međunarodnim arbitražnim sudom.

Evropska komisija preporučila je da se Albaniji prizna status zemlje kandidata za EU, o čemu će odlučivati samit EU krajem juna, a Češka se sprema da to blokira zato što u razgovorima između ČEZ-a i Albanije u Beču nema nikakvog pomaka, javlja češka novinska agencija ČTK.

Češkoj agenciji to su izjavili neimenovani visoki izvori u EU, ali Češka je i ranije upozorila Albaniju da taj spor oko ČEZ-a može da ima uticaja na eurointegracije Albanije.

Krajem prošle godine, tadašnji privremeni premijer Češke u ostavci Jirži Rusnok izjavio je da je bio spreman da stavi veto na dalji korak u eurointegracijama Albanije zbog tog privrednog spora.

ČEZ je u maju prošle godine pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv Albanije i zahtijeva odštetu zato što nije zaštićena investicija vrijedna 102 miliona eura u albanskog distributera električne energije Šperndarje.

U svojim danima balkanske ekspanzije poslije Bugarske i Rumunije, ČEZ je ušao i na albansko tržište kada je 2009. godine kupio 76 odsto Šperndarje, dok je 24 ostalo u vlasništvu države.

Za ČEZ je to ulaganje bilo profitabilno bez obzira na masovna krađe struje i veliki procenat neplaćenih računa za električnu energiju i od najvećih albanskih preuzeća. Sve dok početkom 2012. albanski regulator nije povećao dva puta cijenu struje koju je češko-albanski distributor plaćao državnoj albanskoj elektroprivredi ali zabranio da se to odrazi na cijenu struje potrošačima.

Spor je eskalirao i završio tako da je Ured za regulaciju u Tirani oduzeo ČEZ-u licencu, u ČEZ Šperndarje uveo prinudnu upravu te je tako ČEZ ostao bez kontrole nad kompanijom koju je kupio.

Spor se odrazio i na političke odnose Albanije i Češke, kada su vlasti u Tirani optužile ČEZ da nije ispunio svoje obaveze iz ugovora a navodne štete koje je ČEZ nanio svojim poslovanjem u Albaniji izračunao na čak milijardu dolara.

Bonus video: