Granatiranje Slavjanska, četvoro poginulo

Većina grada nema struju, a ukrajinska vojska noću koristi svjetleće projektile, kazala je Horoševa
14 komentar(a)
Slavjansk, Foto: Reuters
Slavjansk, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2014. 15:15h

Četvoro civila, među kojima i jedno dijete, žrtve su današnjeg granatiranja Slavjanska, dok je mnogo ljudi ranjeno, saopštile su lokalne odmbrambene snage za Itar-Tass.

Proruski pobunjenici u Ukrajini, koji se bore protiv vlade u Kijevu, izveli su dosad najžešći napad na međunarodni aerodrom u Lugansku, na istoku zemlje, javio je AFP, pozivajući se na vojni izvor.

Ukrajinska artiljerija je pogodila stambene zgrade, fabriku namještaja, jedan restoran i komunikacioni centar. Na trgu koji je bio meta napada se nalazilo mnoštvo građana nakon upravo završene nedjeljne liturgije.

Na udaru ukrajinske artiljerije jutros se našlo i mjesto Semjonovka, u blizini Slavjanska.

Kijev nastavlja kaznenu operaciju u istočnoj Ukrajini, uprkos obećanju novoizabranog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da će u regionima Donjecka i Lugaska biti uspostavljen mir, navodi ruska agencija.

Dosad najžešći napad pobunjenika na aerodrom u Lugansku

Proruski pobunjenici u Ukrajini, koji se bore protiv vlade u Kijevu, izveli su dosad najžešći napad na međunarodni aerodrom u Lugansku, na istoku zemlje, javio je AFP, pozivajući se na vojni izvor.

Napad je počeo sinoć, neposredno poslije inauguracije novoizabranog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, i nastavljen je jutros, rekao je taj izvor i dodao da na strani branilaca aerodroma nije bilo žrtava.

Aerodrom, koji je već neko vrijeme zatvoren zbog sukoba, jedno je od rijetkih mjesta u toj oblasti koje nije pod kontrolom separatista.

"Jasno je da pobunjenici pokušavaju da unište zgradu koja kontroliše snabdijevanje aerodroma strujom", kazao je preko telefona Frans presu pripadnik ukrajinskih snaga zaduženih za bezbjednost aerodroma.

"To je prvi napad ove vrste. Dosad je bilo samo manje razmjene vatre", kazao je on.

Proruski separatisti proglasili su u maju nezavisnost "Luganske narodne republike", skoro istovremeno kad i susjedne "Donjecke narodne republike".

Dvije oblasti su poprište sukoba između ukrajinskih snaga i pobunjenika, u kojima je od polovine aprila ubijeno više od 200 ljudi.

Bonus video: