predsjednik ukrajine

Porošenko: Ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir

"Krim je bio i ostaće ukrajinski. Ja sam to jasno rekao ruskom predsjedniku u Normandiji"
97 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 20:03h

Novi predsjednik Ukrajine, Petro Oleksijevič Porošenko, proevropski milijarder, obećao je da će stati na kraj separatistisčkoj pobuni na istoku, koja je podijelila njegovu državu. Takođe je poručio da Ukrajina nikad neće prihvatiti rusku aneksiju Krima, što je direktno rekao Vladimiru Putinu prilikom susreta u petak.

U snažnom inauguralnom obraćanju, Porošenko (48) je pozvao borce na istoku Ukrajine da polože oružje i obećao bezbjednost „ruskim plaćenicima“ koji žele da se vrate kući. Međutim, isključio je mogućnost pregovora sa naoružanim pobunjenicima.

Dok su SAD i njihovi zapadni saveznici izrazili nadu u diplomatsko rješenje nakon sastanka Porošenka i Putina na obilježavanju godišnjice Dana D u Francuskoj, planovi Rusije za Ukrajinu i dalje nisu jasni a zapadne države šalju različite signale povodom uvođenja novih sankcija.

Nakon što je u parlamentu položio zakletvu kao peti predsjednik Ukrajine, Porošenko je rekao da se nada popravljanju odnosa sa Rusijom. „Građani Ukrajine nikad neće uživati u ljepoti mira ako ne sredimo odnose sa Rusijom,“ rekao je.

Istovremeno je, međutim, pokazao da nije voljan da toleriše rusku agresiju i pripajanje Krima.

„Rusija je okupirala Krim koji je je bio i koji će biti teritorija Ukrajine,“ rekao je Porošenko na ceremoniji, kojoj su prisustvovali brojni svjetski uglednici. „U Normandiji, rekao sam to predsjedniku Putinu: Krim je ukrajinska teritorija. Tačka. Ne može biti kompromisa oko pitanja Krima, evropskog izbora i državne strukture.“

Nasljednik Viktora Janukoviča je još rekao da će brzo potpisati političke i ekonomske sporazume sa Evropskom unijom, od kojih je bivša vlada, pod pritiskom Rusije, odustala u novembru, izazvavši građanske nerede. „Evropska demokratija je za mene najbolji oblik vladavine koju je izmislilo čovječanstvo“, dodao je Porošenko.

Naglasio je potrebu za jedinstvenom Ukrajinom i značaj okončanja sukoba koji prijeti da dodatno podijeli državu. Odbacio je opciju labavije federalizovane države, koju zagovara Rusija.

„Bilo kakav pokušaj porobljavanja Ukrajine spolja naići će na na odlučan otpor“, rekao je Porošenko.

Pozitivan signal iz Moskve

Dan nakon što je Barak Obama pozvao Rusiju da prekine slanje oružja i boraca u Ukrajinu, ruske novinske agencije su javile da je Putin naredio jaču kontrolu granice kao bi se spriječio ilegalni prelazak ljudi.

Rusija poriče da podržava pobunu ali su strani novinari sreli ruske državljane među separatistima.

Porošenko (48), je odnio ubjedljivu pobjedu 25. maja, na izborima koji su raspisani nakon višemjesečnih protesta protiv Janukoviča, koji je pobjegao u Rusiju.

Godinama je sjedio u parlamentu, bio je šef diplomatije za vrijeme mandata predsjednika Viktora Juščenka i ministar za trgovinu i ekonomiju pod Janukovičem.

Obogatio se proizvodeći čokoladu, a Rusija je glavno tržište za njegovu kompaniju Rošen, koja u komšiluku ima fabrike i druge objekte. Zbog dubokih poslovnih veza sa Rusijom i dugotrajnog iskustva u ukrajinskoj politici, neki se nadaju da bi mogao uspješno pregovarati sa Kremljom.

U govoru, međutim, „kralj čokolade“ se odlučno usprotivio ruskoj intervenciji. „O pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine se ne raspravlja,“ rekao je. „Upravo sam se zakleo da ću štititi suverenitet i nezavisnost Ukrajine i uvijek ću biti odan tom svetom obećanju,“ poručio je.

Govor je počeo odavanjem počasti takozvanoj Nebeskoj stotini, demonstrantima ubijenim u sukobima sa policijom u Kijevu nekoliko dana prije nego što je Janukovič zbačen.

„Mnogi su mislili da smo bez muke dobili nezavisnost. To nije tačno,“ rekao je Porošenko. 

Govor je počeo odavanjem počasti takozvanoj Nebeskoj stotini, demonstrantima ubijenim u sukobima sa policijom u Kijevu

Govoreći o nasilju na istoku, prešao je sa ukrajinskog na ruski jezik.

Obećao je amnestiju za borce koji polože oružje i bezbjedan prolaz ruskim pobunjenicima koji žele da se vrate kući. Mirnim građanima istočne Ukrajine je ponudio dijalog.

Takođe je rekao da će poći na istok Ukrajine „sa mirom, projektom decentralizacije vlasti, garancijama za slobodnu upotrebu ruskom jezika u vašem regionu, snažnom namjerom da ne dijelimo narod na prave i pogrešne Ukrajince.“

Od kada je Porošenko izabran, vladine snage su intenzivirale operacije protiv separatista koji žele da se pripoje Rusiji. Pobunjenici su uzvratili, pretvarajući djelove rusofonog istoka u ratnu zonu.

Neprijateljska reakcija separatista

Prilikom posjete Francuskoj, američki državni sekretar Džon Keri je rekao da se Vašington nada ublažavanju tenzija između Rusije i Ukrajine narednih dana, uključujući moguću obustavu vatre.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova, u prvom komentaru pošto je Porošenko položio zakletvu, priznalo je njegovu inauguraciju ali nije komentarisalo govor. Umjesto toga, pozvalo je na oslobađanje dvojice ruskih novinara pritvorenih u Ukrajini.

Međutim, sa istoka Ukrajine je stigla neprijateljska reakcija pobunjenika, koji su proglasili „narodne republike“.

Lider pobunjenika u Lugansku, Valerij Bolotov, odbacio je Porošenka i vladavinu Ukrajine.

„Ukrajinci su izabrali i moraju živjeti sa tim. Što se tiče naše republike, nemamo diplomatske odnose sa Ukrajinom,“ rekao je na konferenciji za novinare.

„Danas je Ukrajina dobila novog predsjednika i sada će krv našeg naroda i Ukrajinaca ležati na njegovoj savjesti.“

Jedan od lidera pobunjenika iz Donjecka je rekao da vlasti u Kijevu žele jednostrano razoružavanje i njihovu predaju. „To se nikad neće desiti u Narodnoj Republici Donjeck“, rekao je Fjodor Berezin.

„Sve dok su ukrajinske trupe na našoj teritoriji, jasno mi je da Porošenko želi samo potčinjavanje. Borba se nastavlja.“

Pobuna nije jedini izazov sa kojim je suočen novi šef države. Ukrajina je na ivici bankrota i smatra se jednom od najkorumpiranijih u Evropi. Kijev je takođe u sukobu sa Moskvom oko gasa. Rusija prijeti da će zavrnuti slavinu već sljedeće nedjelje ako Ukrajina ne vrati dug.

Porošenko je obećao program novih radnih mjesta i borbu protiv korupcije. Kazao je da će se založiti za parlamentarne izbore kasnije ove godine, kako bi se ispunili zahtjevi demonstranata, od kojih mnogi i dalje kampuju u centru Kijeva i smatraju da promjena predsjednika nije dovoljna.

Pokušaj atentata na Pušiljina ubijen njegov zamjenik

Prilikom pokušaja ubistva Denisa Pušiljina, lidera separatista u Donjecku, ubijen je njegov pomoćnik Maksim Petruhin. Na fotografijama koje su objavili ukrajinski portali, vidi se Petruhin, u odijelu, kako leži pored parkiranog automobila, izrešetanog mecima.

Napadači su pucali u automobil u kojem se nalazio Petruhin i ubili ga kada je izašao.

SAD obećala milionsku pomoć Ukrajini, Moldaviji i Gruziji

SAD su obećale višemilionsku dodatnu pomoć Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, pojačavši tako podršku prozapadnim zemljama koje se graniče sa Rusijom.

Potpredsjednik Džo Bajden je tokom posjete Kijevu, gdje se susreo sa predsjednicima sve tri zemlje, najavio dodatnu pomoć koju će morati da odobri Kongres, a koja bi se sastojala od 48 miliona dolara Ukrajini, osam Moldaviji i pet Gruziji. Osim Ukrajine, sa Moskvom su u zategnutim odnosima i ostale dvije zemlje koje imaju proruske pobunjeničke regione - u Moldaviji Pridnjestrovlje, a u Gruziji Abhazija i Južna Osetija.

Galerija

Preporučujemo za Vas