Putin: Sa Obamom sam vodio "značajan" razgovor

O susretu sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom Putin je rekao da pozdravlja njegove namjere da zaustavi nasilje u Ukrajini
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 10:25h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u Francuskoj da su njegovi sastanci sa zapadnim liderima bili pozitivni.

Razgovor sa američkim predsjednikom Barakom Obamom, Putin je ocijenio kao "značajan".

"Mislim da je razmjena mišljenja bila veoma pozitivna", rekao je Putin novinarima povodom razgovora koje je vodio na marginama svečanog obilježavanja 70 godina savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, prenijele su agencije.

O susretu sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom Putin je rekao da pozdravlja njegove namjere da zaustavi nasilje u Ukrajini, rekavši da Kijev mora da prestane sa kaznenom operacijom na jugoistoku zemlje i da za to ne postoji alternativa za rešenje krize na miran način.

Putin je naveo da je to jedini način da se stvore uslovi za početak realnog procesa pregovora sa pristalicama federalizacije zemlje, dok je prema američkim izvorima Obama pozvao Moskvu da odmah počne da sarađuje sa Kijevom na smanjenju tenzija.

Obama je izrazio uvjerenje da "smirivanje situacije zavisi od priznavanja Moskve novog ukrajinskog predsjednika, kao i od prestanka ruske podrške separatistima na istoku Ukrajine".

Ranije juče Putin i Obama imali su odvojene susrete sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

Putin je na jedno od novinarskih pitanja odgovorio da nije primetio protivurečnosti između sebe i zapadnih lidera sa kojima je razgovarao.

Porošenko peti predsjednik Ukrajine

Petar Porošenko položio je danas zakletvu u parlamentu i postao peti predsjednik Ukrajine od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine.

Inauguraciji Porošenka za novog predsjednika Ukrajine, prisustvovalo je 56 stranih delegacija, od kojih su se u 23 delegacije nalazili šefovi država, vlada i parlamenta.

Američku delegaciju predvodio je potpredsjednik SAD Džozef Bajden, koji će u Kijevu razgovarati sa Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom o "planovima ukrajinske vlade za sprovođenje demokratskih reformi, ekonomski razvoj i smirivanje krize u istočnom dijelu te zemlje", saopštila je Bijela kuća.

On će razgovarati i sa predsjednikom Moldavije Nikolajem Timoftijem o situaciji u regionu, navodi AFP.

U američkoj delegaciji se osim njega nalaze i senatori Džon Mekejn, Ron Džonson i Kris Marfi, predstavnica Marsi Kaptur, pomoćnica državnog sekretara Viktorija Njuland i ambasadori Den Baer i Džef Pjat.

Baer je američki izaslanik u OEBS-u u Evropi, a Pjat je amabsador u Ukrajini.

Bjelorusiju na inauguraciji predsetavlja predsjednik Aleksandar Lukašenko, rekla je njegova pres služba za Itar-Tass.

Među zvaničnicima su koji su prisustvovali inauguraciji su i kanadski premijer Stiven Harper, predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili i ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov.

Novi ukrajinski predsjednik je u govoru poslije inauguracije pozvao separatiste na istoku zemlje da polože oružje i rekao da će garantovati bezbjedan povratak ruskih boraca kući.

"Ja ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir i želim da zavlada mir. Molim vas, položite oružje i ja garantujem imunitet svima koji nisu okrvavili ruke", izjavio je Porošenko poslanicima parlamenta poslije polaganja zakletve.

On je obećao da će očuvati jedinstvo zemlje, a stanovnicima Donjeckog regiona, koji je uglavnom u rukama proruskih snaga, obećao je da će decentralizovati vlast i garantovati slobodnu upotrebu ruskog jezika, prenose agencije.

Porošenko je istakao da neće biti kompromisa sa Rusijom po pitanju proevropskog stava i statusa poluostrva Krima.

"Krim je bio i ostaće ukrajinski. Ja sam to jasno rekao ruskom predsjedniku u Normandiji", kazao je on o jučerašnjem susretu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Itar-Tass navodi da je Porošenko kazao da je spreman da odmah potpiše ekonomski dio sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU i da bi u Ukrajini trebalo da budu održani vanredni parlamentarni izbori.

EU i NATO pozdravili inauguraciju Porošenka

Predsjednik Evropkog savjeta Herman Van Rompej danas je u Kijevu prisustvovao inauguraciji Petra Porošenka, a generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je poslao čestitke novom ukrajinskom predsedniku.

"Prisustvom inauguraciji želim da iskažem trajnu posvećenost i podršku EU Ukrajini", poručio je van Rompej uoči puta u Kijev.

On je u saopštenju za medije ukazao da je Porošenko dobio jasan mandat da sprovede reforme i od Ukrajine napravi jedinstvenu, ali decentralizovanu modernu demokratsku državu, u kojoj će se sve manjine osećati kao kod kuće.

"Svi susjedi treba da poštuju suvereni izbor Ukrajine, uključujući i to da ima tješnje veze sa EU”, poručio je predsjednik Savjeta.

Generalni sekretar NATO je u svom saopštenju istakao da je ubijeđen da će Porošenko nastaviti da razvija unutrašnji politički dijalog u Ukrajini i time doprinijeti stabilizaciji zemlje.

"Ukrajina je odavno naš aktivni partner, a NATO saveznici čvrsto podržavaju njen suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet", poručio je Rasmusen.

Nacionalna garda privela novinare ruske TV Zvezda

Dvojicu novinara ruskog TV kanala Zvezda, Andreja Sušenkova i Antona Mališeva privela je ukrajinska Nacionalna garda, javlja Itar Tas s.

Oni su optuženi da su nadgledali kontrolni punkt, izjavio je izvor iz Nacionalne garde koji nije želeo da bude imenovan i dodao da se novinari trenutno nalaze u ukrajinskoj službi bezbednosti.

TV Zvezda je ranije objavila na svom veb sajtu da ruska ambasada u Ukrajini pokušava da izdejstvuje oslobađanje dvojice novinara.

Informacija o ovom incidentu prijavljena je OEBS-u i diplomate se sada nadaju rezultatima, navedeno je u saopštenju. Itar-Tas s javlja da ambasada drži situaciju pod kontrolom.

Rusko Udruženje novinara apelovalo je na međunarodnu zajednicu da se uključi u napore da se oslobode privedeni ruski novinari.

Predsednik udruženja Vsevolod Bogdanov je izjavio da oni razmatraju situaciju, ističući da je najveći problem to što niko ne zna pouzdano gde se nalaze novinari.

"Mi sa evropskim organizacijama pregovaramo o dokumentu kojim bi novinarima bio garantovan imunitet dok obavljaju svoj posao", dodao je Bogdanov.

Ukrajinska Nacionalna garda privela je novinare 6. juna nedaleko do Slavjanska.

Novinari su ušli na teritoriju Ukrajine zvanično 4. juna kao akreditovani novinari za praćenje inauguracije izabranog predsednika Petra Porošenka.

TV kanal je precizirao da je poslednji put kontaktirao sa kolegama u petak u 17.30 po lokalnom vremenu i da su se tada nalazili kod ulične blokade Nacionalne garde blizu sela Bilbasovka, 20 kilometara od Slavjanska.

Galerija

Bonus video: