Lagard: Nisam kandidat za šefa Evropske komisije, jer već imam posao

Pitanje izbora narednog šefa EK, koji će zamijeniti Žoze Manuel Barosa, vruće je pitanje u Evropi
0 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Beta/AP
Kristin Lagard, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.06.2014. 13:43h

Izvršni direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard je danas izjavila da ne razmišlja o kandidaturi za funkciju predsjednice Evropske komisije.

Ona je na konferenciji za štampu u Londonu objasnila da je razlog za to činjenica da namjerava da dočeka kraj mandata na čelu MMF-a, prenio je Rojters.

"Ja nisam kandidat, a razlog za to što nisam kandidat je to što već imam posao", istakla je Lagardova, kojoj mandat ističe 2016. godine.

"Mislim da je funkcija direktora MMF-a, za koju me je Velika Britanija tako ljubazno podržala u vrijeme kad sam došla na to mjesto, u ovom trenutku veoma važna. Ja moram da obavljam taj posao i namjeravam da ga završim", navela je Lagardova. "Kako bi rekao moj sinčić: 'Mama, kad nešto počneš, moraš to i da završiš", dodala je ona.

Pitanje izbora narednog šefa EK, koji će zamijeniti Žoze Manuel Barosa, vruće je pitanje u Evropi. Zvanični London se protivi favorizovanom kandidatu Merkelove da sljedeći šef Evropske komisije bude bivši premijer Luksemburga Žan-Klod Junker, koji podržava produbljivanje političke unije 28-članog bloka Evropske unije.

Bonus video: