Putin i Obama kratko razgovarali o Ukrajini

Putin je kazao da je pozdravio planove koje mu je u kratkom susretu iznio Porošenko, ali rekao da Ukajina mora obustaviti “kaznene” vojne operacije
125 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 18:52h

Predsjednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin danas su kratko razgovarali tokom neformalnog susreta u Francuskoj.

Putin i Obama razgovarali su 10-15 minuta tokom ručka, saopštila je Bijela kuća.

To je bio prvi susret dvojice lidera od početka krize u Ukrajini.

Bijela kuća precizirala je da su dvojica predsjednika imali "nezvaničan razgovor, a ne zvaničan bilateralni susret".

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da su dva predsjednika razmijenila stavove o situaciji u Ukrajini i krizi na istoku te zemlje.

"Putin i Obama razgovarili su o potrebi okončanja nasilja i borbi, što prije to bude moguće", rekao je Peskov.

Ručak za svjetske lidere priredio je domaćin susreta, predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Agencija AP navodi da dok su lideri pozirali za grupnu fotografiju ispred dvorca u Benuvilu, Obama i Putin su, kako je izgledalo, namjerno izbjegavali jedan drugog. Ali kada su ušli unutra, našli su vremena za svoj prvi susret lice u lice od kako se Krim otcijepio i pripojio Rusiji.

Kako se kriza razvijala, Obama i Putin razgovarali su nekoliko puta telefonom, ali se lično nisu sastali sve do današnje ceremonije odavanja počasti savezničkim snagama koje su se prije 70 godina iskrcale u Normandiju.

Putin razgovarao sa Porošenkom

Ruski predsjednik Vladimir Putin se danas neformalno susreo sa novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, javljaju francuski mediji.

Ovo je prvi susret dvojice lidera otkad je Porošenko na izborima 25. maja izabran za novog predsjednika Ukrajine, prenijela je agencija AP.

Kratak susret Putina i Porošenka se dogodio nakon što su svjetski lideri, okupljeni na proslavi savezničkog iskrcavanja u Normandiji, pozirali za zajedničku fotografiju.

Nakon fotografisanja, većina lidera je otišla na ručak u obližnju zgradu, ali su Putin, Porošenko i njemačka kancelarka Angela Merkel ostali ispred da porazgovaraju u troje.

Putin i Porošenko pozvali su na prekid krvoprolića i vojnih akcija na istoku Ukrajine, javila je novinska agencija Ria novosti.

“U kratkom razgovoru, i Putin i Porošenko su pozvali na brzo okončanje krvoprolića na jugoistoku Ukrajine kao i na okončanje sukoba na obje strane - kako ukrajinskih oružanih snaga tako i pristalica federalizma Ukrajine”, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Ria novosti.

Putin je kazao da je pozdravio planove koje mu je u kratkom susretu iznio Porošenko.

Međutim, takođe je poručio da Ukajina mora obustaviti “kaznene” vojne operacije na jugoistoku zemlje i upozorio da će se Rusija osvetiti mjerama u cilju zaštite svoje ekonomije ako Kijev potpiše pakt o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Merkel: Putin ima veliku odgovornost prema miru u Ukrajini

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama komemoracije Dana D u Normandiji.

Tom prilikom mu je poručila da Rusija ima "veliku odgovornost" u doprinošenju miru u Ukrajini.

"Tokom razgovora, kancelarka je ukazala da se sada, nakon priznatih predsjedničkih izbora u Ukrajini, vrijeme mora iskoristiti da se postigne stabilizacija, naročito na istoku Ukrajine", rekla je portparolka njemačke vlade na konferenciji za novinare u Berlinu, a prenosi Rojters.

Merkel je iskoristila današnji razgovor sa Putinom i podsjetila Rusiju da snosi veliku odgovornost u tome, dodala je neimenovana portparolka.

Njemački politički nedjeljnik "Špigel" današnji susret Merkelove i Putina opisuje kao "kratko rukovanje i ozbiljan razgovor" i navodi da je to bio prvi njihov lični susret od izbijanja ukrajinske krize i da oboje žele da razgovaraju o traženju puteva za ponovno približavanje stavova.

U autorskom prilogu za francuski list "Uest Frans", Merkelova je upozorila na opasnost od povratka starog načina razmišljanja u međunarodnim odnosima.

"Kako se brzo mir i sloboda mogu dovesti u pitanje, bolno nam pokazuje konflikt u Ukrajini", napisala je Merkelova, upozoravajući da je zabrinutost pred novim podjelama velika.

Merkelova se proteklih nedelja redovno čula telefonom sa Putinom, a mediji javljaju da je glavna tema njihovog razgovora, vjerovatno, situacija u Ukrajini, koja je bacila sijenku na svečano obilježavanje 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiju, koja je danas na sjeveru Francuske okupila mnogobrojne svjetske lidere.

Francuski dnevnik "Figaro" navodi da su njemačka kancelarka i ruski predsjednik razgovarali u jednom hotelu u Dovilu u Normandiji, na marginama komemoracije, u trenutku kada se ukrajinska vojska bori s proruskim aktivistima na istoku zemlje.

Galerija

Bonus video: