Šarenoliki pobunjenici: Čečeni, plaćenici, dobrovoljci, nacionalisti...

Kadirovci su borci koji u Čečeniji osiguravaju vlast Ramzana Kadirova, predsjednika te ruske republike
123 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 12:24h

Djeluje jednostavno – sa jedne strane zvanična ukrajinska armija odana prelaznoj Vladi u Kijevu, sa druge strane proruski pobunjenici i separatisti. Izveštaji sa terena međutim govore da su proruske snage šarenolike.

"Mi smo kadirovci", ponosno izjavljuju bradati muškarci u kameru Si-En-Ena u Donjecku.

Kadirovci su borci koji u Čečeniji osiguravaju vlast Ramzana Kadirova, predsjednika te ruske republike. Kadirov i njegovi ljudi, uz blagoslov Kremlja, sprovode strahovladu u Čečeniji.

Sada su, kažu, došli da se bore protiv ukrajinske vojske. Već je ime njihovog bataljona slikovito – Istok (Vostok), isto ime koje je imala borbena jedinica koja je prije nekoliko godina ugušila separatističke tendencije u kavkaskoj republici Čečeniji.

Istok na istoku?

"Trupa Istok u Čečeniji je formalno bila pod kontrolom ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ali ju je faktički kontrolisala Vojna tajna služba", kaže američki stručnjak Mark Galeoti sa Njujorškog univerziteta.

"Nakon raspuštanja Istoka, služba je ostala u kontaktu sa borcima, neki su prešli u policiju, neki u privatne firme za obezbjeđenje…Moguće je da su se veze aktivirale i da je Istok ponovo oformljen. Neko je htio da u Ukrajinu pošalje snage koje su disciplinovanije i efikasnije od lokalnih separatista", zaključuje Galeoti u razgovoru za Deutsche Well (DW).

Zvanična Moskva i sam Ramzan Kadirov odbacuju sve izvještaje.

Čečenski vladar kaže da na ukrajinskom frontu "nema specijalnih jedinica iz Čečenije", ali ne isključuje mogućnost da su tamo otišli "dobrovoljci" iz njegove republike.

Prije nekoliko dana je krvavi obračun na donjeckom aerodromu ostavio nekoliko leševa, među njima i nekoliko Čečena.

Tako bar tvrdi gradonačelnik Donjecka Oleksandr Lukjančenko, koji je naveo da su neki borci došli iz Groznog. U televizijskim izvještajima je prikazano da su tijela poginulih ubacivana u kamione kako bi se vratila u Rusiju.

Ruski vojni stručnjak Vladislav Šurigin veruje da borci bataljona Istok nisu pripadnici čečenskih specijalnih jedinica.

"To su dobrovoljci bez ratnog iskustva. Zato ih je toliko i izginulo u borbama za aerodrom", smatra Šurigin.

Tvrdi da je među proruskim borcima u basenu Donjecka tek 10 do 15 odsto obučenih vojnika dok ostali maltene prvi put drže pušku u rukama.

Teško je procijeniti ko se sve bori na strani proruskih pobunjenika. Mišljenja se razilaze i kada je u pitanju njihov broj - više hiljada, to je rastegljiva procjena kojom se barata.

Plaćenici, dobrovoljci, nacionalisti…

Izvesno je da separatisti na istoku Ukrajine nijesu povezani jedinstvenim komandnim lancem.

Pomenuti bataljon Istok je pod komandom Aleksandera Hodakovskog, bivšeg obavještajca ukrajinske tajne službe.

Aleksander Hodakovski, komandant bataljona Istok (foto: Reuters)

Zato neki stručnjaci tvrde da ova grupa nema ništa sa čečenskom jedinicom - Oleg Orlov iz ruske organizacije za ljudska prava Memorijal, podsjeća da je originalni bataljon Istok raspušten 2008. godine.

Orlov se upravo vratio iz oblasti Donjecka i kaže da tamo nije video Čečene.

"Ali ima ljudi sa Kavkaza i iz Rusije, koji čak i ne kraju odakle dolaze", navodi on za DW. "Međutim, mnogi bradate Kavkasce odmah proglašavaju Čečenima".

Na istoku Ukrajine postoje razne paravojne formacije koje čak i nijesu tijesno povezane, smatra njujorški stručnjak Galeoti.

"U nekima su aktivni bivši pripadnici Janukovičeve tajne policije. Oni su prebjegli separatistima nakon svrgavanja bivšeg predsjednika. Mnogi od njih su bili u specijalnoj jedinici Berkut", kaže Galeoti.

Galeoti dalje kaže da u borbama učestvuju i lokalci iz regiona Donjecka i Luganska.

Ta jedinica je ozloglašena zbog borbe protiv demonstranata na Majdanu, vjeruje se da je odgovorna za brojne otmice neistomišljenika. Jedan od prvih poteza prelazne vlasti bilo je raspuštanje Berkuta.

Galeoti dalje kaže da u borbama učestvuju i lokalci iz regiona Donjecka i Luganska.

"Oni nose sasvim drugačije maskirne uniforme. Oružje su oteli iz zaposjednutih policijskih stanica. Dobrovoljci su posebno opasni za civilno stanovništvo. Znaju kako se koristi kalašnjikov, ali nemaju pojma o vojničkoj časti, recimo da ne treba piti alkohol i da ne smije biti nasilja nad civilima", sagovornik DW.

Među njima su, nabraja Galeoti, i obični banditi iz kriminalnih bandi. Što se tiče došljaka iz inostranstva, tu su dobro istrenirani borci za koje ovaj stručnjak tvrdi da su naoružani i plaćeni iz Rusije.

"Ima i radikalnih ruskih nacionalista koji se bore iz ubijeđenja".

Galerija