BND priznala: "Kupola za zaštitu radarske opreme u Bad Ajblingu pripada nama"

Sve je to, kako ocjenjuje agencija AP, dio napora šefa BND Gerharda Šindlera da učini transparentnijim rad njemačkih špijuna
0 komentar(a)
Gerhard Šindler, BND, Foto: Reuters
Gerhard Šindler, BND, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2014. 11:49h

Njemačka Federalna obavještajna služba (BND), decenijama je uspješno tvrdila da nema ništa sa mjestima poput "Instituta za jonosferu".

Ali, detektivi-amateri su dugo sumnjali u njihov pravi identitet i postavili ih na veb sajtove poput Vikipedije.

Na nekim od tih mjesta su i nepogrešivi znaci špijunske aktivnosti, poput kupole za zaštitu radarske opreme u obliku gigantske loptice za golf u Bad Ajblingu, nedaleko od Minhena, koja nosi naziv "Kancelarija za telekomunikacioni sabraćaj njemačkih oružanih snaga".

BND je danas održao ceremoniju na tom mjestu, istakavši zvanično svoj logo na ulazu.

Sve je to, kako ocjenjuje agencija AP, dio napora šefa BND Gerharda Šindlera da učini transparentnijim rad njemačkih špijuna.

AP dodaje da BND želi da se distancira od nekih drugih obavještajnih službi, poslije otkrića Edvarda Snoudena o masovnom prisluškivanju koje je sprovodila američka Nacionalna bezbjednosna agencija, insistirajući da poštuje zakon i ne sprovodi neodobreno masovno prisluškivanje.

"Nema smisla, da dam jedan prost primjer, da se o mjestima BND, koja funkcionišu pod tajnim imenima, može čitati na internetu.Ako ima jedna stvar koje će se bilo ko sjećati iz cijele debate o NSA u Njemačkoj, to je da satelitska zemaljska stanica u Bad Ajblingu pripada BND", naveo je Šindler.

Bonus video: