Oland išao sa kraja na kraj Pariza: Dvije večere da se Obama i Putin ne sretnu

Na pitanje kako se komentariše to što je isključen sa sastanka G7 Putin je kazao „Želim im bon apetit“
7 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 07:08h

Francuski predsjednik Fransoa Oland pozvao je sinoć lidere koji su došli u Francusku kako bi obilježili 70. godišnjicu Dana D u Drugom svjetskom ratu da iskoriste tu priliku kako bi umanjili tenzije oko ukrajinske krize. Kako prenose agencije Oland, kojeg kod kuće kritikuju zbog manjka inicijative oko Ukrajine, sinoć je išao sa kraja na kraj Pariza kako bi imao dvije odvojene večere, prvu sa američkim predsjednikom Barakom Obamom a zatim sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Diplomate tvrde da je jedan od njegovih glavnih ciljeva stvaranje uslova za susret Putina i novog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, mada se borbe u istočnoj Ukrajini nastavljaju.

Udovoljili Vašingtonu

Odvojene večere samo su pokazale koliko su francuski zvaničnici spremni da idu daleko kako bi držali Obamu i Putina razdvojene, na zahtjev Vašingtona, prije današnje komemoracija, kada će se 18 svjetskih lidera okupiti na obali Normandije.

Oland na večeri sa Obamom i delegacijom iz SAD (foto: Reuters)

Francuska prijestonica je sinoć bila bukvalno pod ključem uoči dolaska britanske kraljice Elizabete koja je stigla vozom iz Londona. Poslije nje je stigao Obama, koji je došao nakon sastanka Grupe sedam u Briselu, gdje Putin nije bio pozvan.

Oštra retorika G7

Iako nije prisustvovao samitu G7, Putin i Rusija su bili glavna tema budući da su SAD iskoristile prvi sastanak bez Rusije u posljednjih 17 godina kako bi osudile akcije Moskve u Ukrajini i zaprijetile težim sankcijama ako Putin ne pomogne u obnovi stabilnosti.

Na sastanku u Briselu umjesto u Sočiju gdje je prvobitno planiran - zapadne sile i Japan su nastupili sa oštrom retorikom, mada posvećenost EU produbljavanju sankcija i dalje ostaje pod znakom pitanja.

"Za stolom u Briselu nas je bilo sedmoro, ne osmoro“, kazao je Oland. „Međutim svi lideri su govorili jednim glasom i došli do istih zaključaka. Svi ih moraju čuti, a naročito onaj koji nije bio ovdje“, kazao je Oland. U zajedničkom saopštenju se između ostalog navodi „spremni smo da intenziviramo sankcije i primijenimo značajne dodatne restriktivne mjere i dodatne troškove Rusiji, ukoliko to bude neophodno", upozorili su lideri.

Evropljani za dijalog

Međutim, kako primjećuje reporter agencije AP, oštar ton nije mogao sakriti činjenicu da mnogi saveznici SAD, naročito Evropljani, ponovo počinju da sarađuju sa Putinom pošto se Rusija uzdržala od potpune invazije Ukrajine i počela da povlači vojnike. Pored Olanda, sa Putinom su se u Francuskoj sastali britanski premijer Dejvid Kameron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Obama, međutim, ne planira susret sa Putinom, što je jasan pokazatelj da su SAD nevoljnije od Evropljana da obnove dijalog.

Obama je pozvao Putina da prizna i sarađuje sa novim ukrajinskim vlastima i da prekine sa provokacijama duž granice, ili da se suoči sa većim sankcijama od članova G7.

"Ovo je važna prilika da izrazimo zahvalnost i bratstvo, ali je takođe i veliki međunarodni događaj koji treba da služi u interesu mira", kazao je Oland na samitu G7 prije nego što se u žurbi vratio u Pariz. Na pitanje da li je susret Putin Porošenko u Francuskoj moguć, Oland je odgovorio:

"Da... pozvao sam Porošenka, jer on predstavlja ukrajinski narod koji je dosta patio za vrijeme Drugog svjetskog rata. On će biti tamo pored predsjednika Putina. Putin je o tome obaviješten".

Obama je pozvao Putina da prizna i sarađuje sa novim ukrajinskim vlastima i da prekine sa provokacijama duž granice, ili da se suoči sa većim sankcijama od članova G7.

Ukazujući i na razlike u odnosu zapadnih zemalja prema Rusiji, Obama je naglasio da bi radije da se Francuska uzdrži od prodaje nosača helikoptera Rusiji na kojoj Pariz insistira

"Priznajem da je to veliki posao", kazao je on novinarima. "Jasno mi je da su poslovi u Francuskoj veoma važni. Međutim mislim da bi bilo bolje napraviti pauzu".

Rukovanje

Francuske diplomate kažu da Oland želi da se Putin i Porošenko makar rukuju tokom ručka koji će se danas održati iza zatvorenih vrata. Oni tvrde da bi to bila neka vrsta priznanja Porošenkovog legitimiteta od strane Putina.

U očiglednom signalu prihvatanja, ruski zamjenik šefa diplomatije, Grigorij Karasin je kazao da će ruski ambasador u Ukrajini prisustvovati Porošenkovoj inauguraciji, koja bi trebalo da bude održana sjutra.

Putin nije odbacio mogućnost susreta sa prozapadnim ukrajinskim liderom.

"Znate, ne planiram nikoga da izbjegavam", kazao je Putin juče za televiziju TF1. "Biće tu i drugih gostiju, neću nikoga izbjegavati. Razgovaraću sa svima"

Galerija

Bonus video: