G7 o Ukrajini

Merkel: Pregovorati sa Putinom, sankcije samo ako pregovori propadnu

Ukrajinski narod je izabrao novog predsjednika, ali problemi u zemlji još nijesu riješeni i mnogo toga mora da se učini, naglasila je Merkel
8 komentar(a)
Angela Merkel, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Angela Merkel, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2014. 18:21h

Zapad želi da se situacija u Ukrajini sredi dijalogom s Rusijom i diplomatskim kontaktima, a ne prijetnjama, izjavila je u Briselu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je, na konferenciji za novinare poslije sastanka lidera sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, rekla da G7 imaju isti stav prema situaciji u Ukrajini, ističući da će nove sankcije biti uvedene samo ako razgovori sa Moskvom propadnu.

Njemačka kancelarka je navela da prije svega želi da razgovara o saradnji ruskog predsjednika Vladimira Putina sa novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Ukrajinski narod je izabrao novog predsjednika, ali problemi u zemlji još nijesu riješeni i mnogo toga mora da se učini, naglasila je Merkel, prenijela je agencija Itar-Tass.

Ona je dodala da će biti razgovora i o načinima postizanja mira na istoku Ukrajine, kao i isporučivanju ruskog gasa Evropi.

Lideri G7 su sinoć upozorili Rusiju da je Zapad spreman na nove sankcije ukoliko ne dođe do napretka u rješavanju ukrajinske krize.

"Spremni smo da pojačamo ciljane sankcije i dodatne restriktivne mjere prema Rusiji ako situacija to bude zahtijevala, poručili su u zajedničkom saopštenju šefovi država i vlada G7, koju čine šefovi država i vlada Sjedinjenih Država, Nemačke, Japana, Francuske, Velike Britanije, Kanade i Italije.

Merkelova je sinoć na odvojenoj konferenciji za štampu rekla da "ne možemo da dozvolimo dalju destabilizaciju Ukrajine".

"Ako ne bude napretka, moraćemo da odlučimo o sankcijama, čak i vrlo teškim sankcijama iz treće faze", upozorila je ona.

"Rusija da se ne miješa više u unutrašnja pitanja Ukrajine"

Zapadni lideri spremaju se danas da, u prvom direktnom razgovoru sa Vladimirom Putinom od pripajanja Krima Rusiji, poruče ruskom predsjedniku da prestane da se miješa u unutrašnja pitanja Ukrajine jer će se u suprotnom suočiti s pooštravanjem sankcija.

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) će, poslije dvodnevnog samita u Briselu, otputovati za Pariz, a potom će sjutra prisustvovati obilježavanju Dana D u Normandiji, gdje će se sastati i s Putinom.

"G7 je jedinstven u podršci Ukrajini, političkoj i ekonomskoj", izjavio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na zatvaranju samita.

G7 je, u saopštenju izdatom poslije sastanaka u srijedu, navela da Rusija treba da prizna rezultate predsedničkih izbora u Ukrajini, da prestane da destabilizuje tu zemlju i povuče vojsku s granice prema Ukrajini.

"G7 će prenijeti tu poruku i predsjedniku Putinu", dodao je on, prenosi AFP.

Britanski premijer Dejvid Kameron treba da se sastane u Parizu u četiri oka s Putinom, koji će večeras razgovarati i sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom, a u petak ujutro s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

G7 je, u saopštenju izdatom poslije sastanaka u srijedu, navela da Rusija treba da prizna rezultate predsedničkih izbora u Ukrajini, da prestane da destabilizuje tu zemlju i povuče vojsku s granice prema Ukrajini.

Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Kanada i SAD upozorile su da su, u protivnom, spremne da pojačaju sankcije Rusiji.

Putin, koji nije učestvovao na razgovorima G7 o Krimu, poručio je da je spreman da se sastane s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, koji će takođe prisustvovati komemoraciji u Normandiji.

U Moskvi, ruski premijer Dmitrij Medvedev optužio je G7 za "bezgranični cinizam" zbog podrške vojnoj operaciji ukrajinskih snaga protiv proruskih pobunjenika, što je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej odbacio kao neosnovane kritike.

Preporučujemo za Vas