G7: Podrška Kijevu, prijetnje sankcijama Rusiji

Oni su naveli da su "ruska ilegalna aneksija Krima i akcije destabilizovanja istočne Ukrajine neprihvatljivi" i predstavljaju "kršenje temeljnih načela međunarodnog zakona"
4 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2014. 06:49h

Vođe Grupe 7 najrazvijenijih zemalja su rano jutros u Briselu izrazili podršku "ukrajinskoj vladi i narodu, s obzirom na neprihvatljivo uplitanje Rusije u suverene stvari Ukrajine" i zaprijetili Moskvi "jačanjem ciljanih sankcija, ako bi to događaji zahtijevali".

U zajedničkom saopštenju čelnika SAD, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kanade i Japana, ukrajinske vlasti su ohrabrene da "održe odmjeren pristup u operacijama vraćanja zakona i reda" i da "nastave nacionalni dijalog u kojem će svi biti zastupljeni".

"Mi jedinstveno osuđujemo to što Ruska Federacija nastavlja da krši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", saopštili su Barak Obama, Angela Merkel, Fransoa Oland, Dejvid Kameron, Mateo Renci, Stiven Harper i Šinzo Abe.

Oni su naveli da su "ruska ilegalna aneksija Krima i akcije destabilizovanja istočne Ukrajine neprihvatljivi" i predstavljaju "kršenje temeljnih načela međunarodnog zakona, pa moraju biti razlog brige svih zemalja".

Vođe G7 su zatražile da Rusija prizna rezultate predsjedničkih izbora u Ukrajini, "potpuno povuče trupe sa granice sa Ukrajinom, i izvrši uticaj na naoružane separatiste da polože oružje i odustanu od nasilja".

Takođe su pozvali Rusiju da "ispuni obaveze date u saopštenju na Ženevskoj konferenciji i sarađuje s vladom Ukrajine u primjeni njenih planova za pospješenje mira, jedinstva i reformi".

Lideri sedam vodećih država svijeta su "ohrabrili ukrajinski parlament i vladu da nastave ustavnu reformu s ciljem da se stvori osnova za produbljivanje demokratije i omogući ostvarivanje prava i težnji cijelog naroda u svim djelovima Ukrajine".

Oni su pozdravili riješenost Međunarodnog monetarnog fonda da pripremi program ekonomske pomoći Ukrajini od 17 milijardi dolara, što će omogućiti i dodatnu podršku, uključujući još 18 milijardi dolara koje su obećale zemlje Grupe 7.

Osude izbora u Siriji

U zajedničkom saopštenju Grupe 7 "snažno se osuđuje brutalni režim (Bašira al) Asada" u Siriji i "osuđuje su sramni predsjednički izbori od 3. juna", uz poruku da "za Asada nema budućnosti u Siriji".

Obama, Merkel, Oland, Kameron, Renci, Harper i Abe su podržali "Kominike iz Ženeve u kojem se poziva na stvaranje prelaznog tijela vlasti s punim izvršnim ovlašćenjima, utanačenog dogovorom i zasnovanog na viđenju Sirije kao ujedinjene i demokratske".

Oni su takođe "izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog nasilja u Libiji" i pozvali međunarodnu zajednicu da zajedno sa UN pomognu stabilizaciji te zemlje.

U zajedničkom dokumentu G7 potvrđena je spremnost za diplomatsko rješenje iranskog nuklearnog pitanja, osuđena je Sjeverna Koreja zbog daljeg razvoja nuklearnih programa i balističkih raketa, a podržani su napori SAD za rješenje bliskoistočnog problema stvaranjem dvije države, izraelske i palestinske.

Pružena je i podrška "vladi Avganistana u jačanju institucija vlasti, suzbijanju korupcije, borbi protiv terorizma, snaženju ekonomskog rasta i uklanjanju narkotika", a podržan je i proces pomirenja u toj zemlji.

Zabrinutost zbog zategnutosti u Istočnom kineskom moru

Vođe sedam moćnih svjetskih zemalja su potvrdili riješenost za suzbijanje gusarenja na morima, a izrazili su "duboku zabrinutost zbog zategnutosti u Istočnom i Južnom kineskom moru".

Oni su naglasili da se "protive svakom jednostranom pokušaju bilo koje strane da svoje teritorijalne ili pomorske težnje nametne zastrašivanjem, iznuđivanjem ili silom", već da se sporovi rješavaju u skladu s međunarodnim pravom.

Galerija

Bonus video: