Slovačka i Češka ne žele strane vojnike na svojoj teritoriji

Objašnjavajući zašto su Slovaci osjetljivi na bilo kakvo prisustvo stranih vojnika, Fico je naveo sovjetsku invaziju 1968.
2 komentar(a)
Robert Fico, Slovačka, SMER, Foto: Reuters
Robert Fico, Slovačka, SMER, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2014. 16:01h

Slovačka se danas pridružila susjednoj Češkoj u odbacivanju mogućnosti da na teritoriji te države budu raspoređeni strani vojnici.

"Ne mogu da zamislim da na našoj teritoriji budu strani vojnici u formi nekakvih baza", rekao je slovački premijer Robert Fico, upitan na konferenciji za novinare o najavi Baraka Obame o jačanju vojnog prisustva Alijanse u istočnoj Evropi zbog krize u Ukrajini.

Fico je rekao da Slovačka namjerava da ispuni svoje obaveze prema NATO uprkos budžetskim ograničenjima i da on može da vidi da postojeće vojne baze budu iskorišćene za vježbe stranih jedinica, što je činjeno u prošlosti, prenio je Rojters.

Objašnjavajući zašto su Slovaci osjetljivi na bilo kakvo prisustvo stranih vojnika, Fico je naveo sovjetsku invaziju 1968, za čim su uslijedile dvije decenije sovjetskog prisustva u zemlji, koja se 1993. raspala na Češku i Slovačku.

"Slovačka ima istorijsko iskustvo sa učešćem stranih trupa. Sjetimo se invazije 1968. Stoga je ta tema naročito osjetljiva za nas", rekao je on.

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je u utorak, kao odgovor na Obamine najave, da Češka ne traži da strani vojnici budu raspoređeni na njenoj teritoriji i da ne podržava pojačano vojno prisustvo NATO u Evropi.

Sobotka dozvoljava mogućnost da neke evropske zemlje, među kojima i Poljska i baltičke zemlje, podnesu takve predloge rukovodstvu Sjevrnoatlantske alijanse, javio je Glas Rusije.

Američki predsjednik Barak Obama je u utorak od Kongresa zahtijevao da izdvoji dodatnih milijardu dolara za jačanje vojnog prisustva SAD u istočnoj Evropi zbog nesigurnosti prouzrokovane ukrajinskom krizom.

Bonus video: