Hejgel: Nastavićemo da pomažemo Ukrajinu i Gruziju

Samit sedam najrazvijenijih država svijeta u Briselu proteći će u znaku razgovora o Rusiji i Ukrajini
1 komentar(a)
Čak Hejgel, Foto: Reuters
Čak Hejgel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2014. 17:27h

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel izjavio da SAD pomažu izgradnju odbrambrenih kapaciteta Ukrajine i Gruzije i da će nastaviti da to čine.

"Pomoćnik i zamjenik sekretara odbrane boravili su ovih dana u Kijevu da ponude savjete o vojnim reformama i izgradnji institucija", rekao je Hejgel novinarima nakon završetka dvodnevnog minstarskog sastanka u sjedištu NATO.

Hejgel nije pomenuo direktnu vojnu pomoć, ali je ukazao da se američka podrška sastoji od finansijske pomoći, programa obuke ukrajinskih i gruzijskih vojnika i zajedničkih vojnih vježbi.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je ranije danas da je Gruzija daleko odmakla na putu ka članstvu u Alijansi, ali nije naveo konkretni vremenski rok za gruzijsko očlanjenje.

Američki ministar odbrane je na današnjoj konferenciji za štampu bio izložen brojnim pitanjima u vezi sa slučajem narednika Boua Bergdala koji je juče pušten kući nakon što su ga talibani pet godina držali u logoru.

Desnica je oštro kritikovala predsjednika Baraka Obamu zbog toga što je pristao da Bergdala zamijeni za pet talibanskih vođa, a sada su se pojavile tvrdnje da narednik nije heroj kakvim ga je Obama predstavio, nego da je dezertirao, a možda čak pokušao da se dobrovoljno pridruži talibanima.

"On je još uvijek naš vojnik, a istraga će rasvijetliti sve okolnosti njegovog nestanka", rekao je Hejgel i istakao da su medijski izvještaji o Bergdalovoj izdaji "neodgovorni".

Potreban zajednički odgovor na ukrajinsku krizu

Današnji samit sedam najrazvijenijih država svijeta u Briselu proteći će u znaku razgovora o Rusiji i Ukrajini, poručili su predsjednici Evropskog savjeta i Evropske komisije, Herman van Rompij i Žoze Manuel Baroso.

Van Rompij i Baroso su na zajedničkoj konferenciji za štampu, uoči večerašnjeg samita G7, ukazali na potrebu zajedničkog odgovora na izazove koje je proizvela ukrajinska kriza.

“Rusija treba da počne da sarađuje sa vladom u Kijevu, da povuče trupe sa granice i da zaustavi prelazak naoružanih grupa iz Rusije u Ukrajinu”, rekao je Van Rompij.

Baroso je dodao da se politika EU bazira na pomoći Ukrajini da se politički i ekonomski stabilizuje, uz istovremeno održavanje pritiska na Rusiju.

“Evropska komisija priprema nove ciljane mere prema Rusiji i spremna je da ih primijeni ako dođe do eskalacije ukrajinske krize”, poručio je on.

Rompij i Baroso su istakli da je politički značajno što se G7, koju čine šefovi država i vlada Sjedinjenih Država, Njemačke, Japana, Francuske, Velike Britanije, Kanade i Italije, u sjedištu EU prvi put okuplja u Briselu, a ne u Sočiju sa Rusijom kao osmom članicom, kao što je prije krize bilo planirano.

“U martu smo odlučili da ne idemo u Soči i da suspendujemo članstvo Rusije, što je jasna poruka Moskvi da mora da plati političku cijenu za svoje ponašanje”, rekao je Baroso, prenosi Tanjug.

Van Rompij je dodao da Rusija nije isključena, nego samo suspendovana, i da može biti ponovo primljena u grupu ukoliko počne da sarađuje na rješavanju ukrajinske krize.

Osim o Rusiji i Ukrajini, lideri G7 će večeras i sjutra voditi razgovore o ekonomiji i globalnom otopljavanju, a jedna od važnih tema biće smanjivanje energetske zavisnosti od ruskog gasa.

S tim u vezi, Baroso je istakao da energija ne smije da se koristi kao oružje.

"Pozivam Rusiju da položi to oružje”, rekao je on i založio sa za nastavak trilateralnih pregovora Rusije, Ukrajine i EU o problemu nagomilanog ukrajinskog duga.

Samit će početi neformalnom radnom večerom, a za sjutra je najavljena zajednička konferencija za štampu američkog predsjednika Baraka Obame i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Bonus video: