U septičkoj jami pored doma pronađena tijela 800 beba

Ovaj pronalazak koji je pod istragom policije pruža uvid u posebno mračno doba za neudate trudnice u Irskoj kada su stigmatizovane zbog društvenih i vjerskih običaja
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 12:08h

U jednom gradu na zapadu Irske nalazi se zid koji je nekad okruživao mjesto kroz koje je između 1925. i 1961. godine prošlo hiljade žena sa vanbračnom djecom. To mjesto su vodile monahinje, piše Dnevnik.hr.

Mnoge trudne žene su zbog vanbračne trudnoće napuštale svoje domove i odlazile da žive i rade u druge dijelove Irske. Ali, neka djeca nisu bila te sreće.

"Bog zna ko je još u grobu. Tamo je godinama, a niko ne zna stvarno koliko tijela leži dolje"

"Kosti su još tamo", tvrdi istoričarka Ketrin Korles koja je otkrila porijeklo masovne grobnice u dosad nikada objavljenim dokumentima.

Ovaj pronalazak koji je pod istragom policije pruža uvid u posebno mračno doba za neudate trudnice u Irskoj kada su stigmatizovane zbog društvenih i vjerskih običaja.

"Kada bi kćerke ostale trudne bivale su u potpunosti izopštene. Porodice su se plašile da komšije ne saznaju jer je trudnoća van braka bila najgora stvar na svijetu. To je bio najgori zločin koji je žena mogla da počini, iako je trudnoća često bila posljedica silovanja", objavila je istoričarka.

Prema dokumentima do kojih je došla Korles, mnogu djecu ubili su neuhranjenost i zanemarivanje. Druga su umrla od upale pluća, konvulzije i boginja. Smrtnost kod novorođenčadi bila je zapanjujuće visoka. Mještani sumnjaju da je u masovnoj grobnici koja će uskoro biti iskopana više od 800 tijela.

"Bog zna ko je još u grobu. Tamo je godinama, a niko ne zna stvarno koliko tijela leži dolje", rekao je anonimni izvor, prenosi Dnevnik.hr.

Galerija

Bonus video: