okupljanje lidera

G7 u Briselu: Glavna tema Ukrajina

Domaćini dvodnevnog skupa biće predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej i Evropske komisije Žose Manuel Barozo
54 pregleda 1 komentar(a)
Odesa, Ukrajina, Foto: Reuters
Odesa, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2014. 07:11h

Lideri sedam najrazvijenijih zemalja svijeta okupiće se večeras na dvodnevnom samitu u Briselu, a glavna tema biće odnosi sa Rusijom i ukrajinska kriza.

Šefovi država i vlada Sjedinjenih Država, Njemačke, Japana, Francuske, Velike Britanije, Kanade i Italije sastaće se prvi put u tridesetogodišnjoj istoriji G7 u sjedištu EU u Briselu.

Ovaj samit je po prvobitnom planu trebalo da se održi u Sočiju, sa Rusijom kao osmom članicom, ali su lideri ostale sedmorice u martu odlučili da isključe Rusiju zbog aneksije Krima.

Domaćini dvodnevnog skupa biće predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej i Evropske komisije Žose Manuel Barozo.

Kako je novinarima rečeno u sjedištu Evropskog savjeta, ovaj put neće biti novih sankcija Rusiji zbog podrške separatistima u Ukrajini, već će se lideri usredsrediti na to da Moskvu privole da stupi u politički dijalog sa vlastima u Kijevu.

"Za sada neće biti razgovora o dodatnim mjerama protiv Rusije, ali prijetnja sankcijama ostaje", rekao je novinarima funkcioner Evropskog savjeta koji je želeo da ostane anoniman.

On je rekao da Rusija nije izbačena iz G7, već se sama isključila kršenjem međunarodnog prava u slučaju aneksije Krima i destabilizacije Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ipak će imati prilike da razgovara sa nekim učesnicima ovog samita u petak, kada se u Francuskoj obilježava 60. godišnjica iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji.

Putin je najavio da će prisustvovati tom skupu, a za sada je potvrđeno da će u Francuskoj imati bilateralne susrete sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i francuskim predsjednikom Fransoa Olandom.

Američki predsjednik Barak Obama, koji je juče počeo evropsku turneju koja obuhvata posjete Poljskoj, Belgiji i Francuskoj, neće se ovom prilikom odvojeno vidjeti sa Putinom, javili su američki mediji.

Preporučujemo za Vas