Ministri odbrane članica NATO usaglasili se da pojačaju snage na istoku

Češka neće tražiti jačanje prisustva NATO na svojoj teritoriji jer za to još nema potrebe, poručio je premijer Bohuslav Sobotka
14 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2014. 20:02h

Ministri odbrane zemalja članica NATO saglasili su se danas da u znak odgovora na ukrajinsku krizu pojačaju odbrambene kapacitete na istočnim granicama.

"Pojačaćemo vazdušne i pomorske patrole, od Baltičkog do Crnog mora", izjavio je novinarima generalni sekretar Anders Fog Rasmusen, poslije prvog dana ministarskog savjeta u Briselu.

Rasmusen je rekao da se spremaju i dugoročnije mjere kako bi se nivo borbene gotovosti NATO odgovor podigao širom Alijanse.

"Pravimo akcioni plan za dugoročno podizanje kapaciteta kroz pojačane vježbovne i obavještajne aktivnosti", rekao je generalni sekretar Alijanse.

On se zahvalio Sjedinjenim Državama na jednoj milijardi dolara koju je predsjednik Barak Obama danas obećao članicama NATO za pojačanje borbene gotovosti.

"To je važan doprinos i znak snage evroatlantske veze", poručio je Rasmusen.

On je kazao da je na današnjem sastanku postignut i dogovor da NATO pomogne Ukrajini da reformiše i unaprijedi svoje odbrambene snage.

"Napravili smo sveobuhvatan plan da pomognemo Ukrajini", rekao je generalni sekretar.

Rasmusen je istakao da NATO ne ulazi u novi hladni rat sa Rusijom i objasnio da je hladni rat bio ideološka borba između dva velika međunarodna bloka.

"Toga danas nema, jer je Rusija skoro sasvim izolovana zbog svog ponašanja prema Ukrajini, i vrlo malo zemalja je podržava", rekao je generalni sekretar NATO.

Sastanak ministara odbrane NATO biće nastavljen u srijedu razgovorima o povlačenju trupa iz Avganistana i pripremama za jesenji samit u Velsu.

Češka neće jačanje NATO na svojoj teritoriji

Češka neće tražiti jačanje prisustva NATO na svojoj teritoriji jer za to još nema potrebe, poručio je u Beču češki premijer Bohuslav Sobotka na novu incijativu predsjednika SAD Baraka Obame da Vašington s milijardu dolara finansira jačanje vojnog prisustva duž istočne granice NATO.

"Češka ne poziva na jačanje vojnog prisustva NATO jer bezbjednosna situacija u zemlji to ne iziskuje. Poljska i pribaltičke zemlje traže od NATO da pojača vojno prisustvo na starom kontinentu. Mislim da takvo prisustvo ima logike samo u vezi s bezbjednosnom situacijom", kazao je premijer.

Sobotka je rekao novinarima da možda još godinama neće biti potrebno povećavanje brojnosti trupa NATO.

Dok se neke od zemalja NATO plaše da je i njihova bezbjednost ugrožena sukobima u Ukrajini i pogoršanjem odnosa Zapada i Rusije, u Češkoj i Slovačkoj čuju se bojazni da bi dolazak novih trupa zapadnih saveznika na njihovu teritoriju samo povećao napetost u regionu.

"Mislim da je učešće američkih snaga u stvari samo simbolično. Riječ je o nekoliko stotina komandosa. Ne mislim da bi to povećalo napetost. To je prirodna posljedica aneksije Krima, odnosno teritorijalne ekspanzije Rusije", kazao je predsjednik Češke Miloš Zeman uoči sastanaka sa Obamom u Varšavi.

Bonus video: