Turske vlasti dopustile pristup YouTube-u

Ograničenje pristupa YouTube-u je uvedeno krajem marta, poslije objavljivanja snimka sastanka vlade kako razmatra mogućnost vojne intervencije u Siriji
0 komentar(a)
YouTube, Foto: Shutterstock
YouTube, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 17:52h

Turske vlasti su saopštile da su obnovile pristup sajtu YouTube-u pet dana pošto je najviši sud odlučio da dvomjesečna zabrana pristupa tom sajtu za razmjenu video-snimaka krši slobodu izražavanja.

Turski mediji prenose da je ta presuda danas dostavljena telekomunikacionom regulatoru. YouTube je ubrzo postao ponovo dostupan.

Ograničenje pristupa YouTube-u je uvedeno krajem marta, poslije objavljivanja snimka sastanka vlade kako razmatra mogućnost vojne intervencije u Siriji.

Vlasti Turske su marta blokirale i pristup Twitteru svega nekoliko sati pošto je premijer Tajip Redžep Erdogan zaprijetio da će "iščupati korijene" blogovanja. Ali, početkom prošlog mjeseca, visoki sud je naložio vlastima da okončaju zabranu Twittera.

Ti potezi turskih vlasti - da blokiraju društvene medije - izazvali su kritiku zapadnih vlada i organizacija za ljudska prava.

Poslije presude o Twitteru, premijer Erdogan je rekao da će njegova vlada postupiti kako joj je naloženo, iako se ne slaže s tom sudskom odlukom.

Mnogi korisnici, uključujući i Erdoganovog saveznika - predsjednika Turske Republike Abdulaha Gula, našli su način da zaobiđu zabranu i koriste Twitter i YouTube, uprkos ograničenjima.

Bonus video: