Moskva i Kijev za sada neće na sud, dugovi će biti vraćeni

"Dvije strane su se dogovorile da ne idu na Stokholmski sud", rekao je poslije četvrte runde pregovora u Briselu direktor Gasproma Aleksej Miler
0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 09:28h

Rusija i Ukrajina su se dogovorile da ne prekidaju ispuruke gasa, da se ne obraćaju sudu u Stokholmu i ne prelaze na sistem avansnog plaćanja.

Dogovor važi samo do narednog trilateralnog susreta ministara energetike Rusije, Ukrajine i Evopske unije koji bi mogao da se održi do kraja naredne nedjelje.

"Dvije strane su se dogovorile da ne idu na Stokholmski sud", rekao je poslije četvrte runde pregovora u Briselu direktor Gasproma Aleksej Miler.

Prema njegovim riječima, datum narednog trostranog sastanka još nije određen, ali su strane spremne na razgovore ako bude neophodno, prenio je Itar Tas.

Pregovori će zavisiti od plaćanja duga Ukrajine za novembar i decembar prošle godine po cijeni od 385 dolara za hiljadu kubnih metara, kao i uplate 500 miliona dolara za april i maj ove godine na osnovu sporazuma postignutog u Berlinu 30. maja.

Miler je dodao da Rusija i Evropska komisija (EK) imaju jedinstven stav po pitanju duga koji mora da bude plaćen.

U vezi s tim, ruski ministar energetike Aleksandar Novak smatra da će Ukrajina najvjerovatnije do kraja ove nedjelje platiti dug za gas za novembar i decembar u iznosu od 1,45 milijardi dolara.

On je rekao da u okviru trostranog sastanka u Briselu nije razmatrana cijena gasa jer je to predmet trgovinskih pregovora. Miler je dodao da cijena gasa za Ukrajinu može biti snižena samo za visinu carinskih dažbina ili po formuli za obrazovanje cijene.

Pored toga, Miler je naglasio da izgradnju Južnog toka kao alternativnog tranzitnog koridora za isporuke ruskog gasa u Evropu niko ne može spriječiti.

Novak je po tom pitanju rekao da, iako su pitanja novih maršuta za ruski gas povezana sa ukrajinskim problemom, tokom tih pregovora, ona nisu razmatrana.

Kako je ranije objavio Itar tas, dug Ukrajine za gas za 2013. se procjenjuje na 600 miliona dolara. U aprilu Ukrajina je preuzela 2,7 milijardi kubnih metara gasa, a u maju 3,5 milijardi kubika.

Bonus video: