Žestoke borbe u Ukrajini, Maknitski: Stradalo je skoro 200 ljudi

Pored Slavjanska, borbe su se tokom noći odvijale i desetak kilometara dalje, u Kramatorsku, posebno na lokalnom aerodromu
4 komentar(a)
Slavjansk, Foto: Beta/AP
Slavjansk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.06.2014. 12:50h

U vojnoj operaciji na istoku Ukrajine 181 osoba je ubijena, uključujući 59 pripadnika ukrajinske vojske i povrijeđeno je 293 lica, saopštio je Oleg Maknitski, glavni ukrajinski tužilac.

Raša tudej navodi da je ostalo nejasno da li najnoviji broj žrtava na istoku Ukrajine uključuje žrtve među snagama samoodbrane (proruskih snaga).

Glavni ukrajinski tužilac je dodao da je preko 220 ljudi oteto, uključujući 12 stranih državljana od kada su operacije počele u regionima Luganska i Donjecka.

"Šesto sedamdeset i pet kriminalnih preduzeća, povezanih sa subverzivnim aktivnostima, terorističkim aktima, kao i ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Ukrajine, trenutno su pod istragom", rekao je Maknitski.

Pripadnici proruskih snaga u Slavjansku, gdje su nastavljene žestoke borbe sa ukrajinskom vojskom, tvrde da su oborili ukrajinski borbeni avion Suhoj Su-25.

"Prije oko pola sata smo oborili avion Su-25 ukrajinske vojske, a uništili smo i jedan njihov helikopter, nekoliko tenkova i jedan oklopni transporter", izjavio je "narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjaćeslav Ponomarjov.

On je dodao da su pripadnici ukrajinske vojske na kontrolnom punktu u blizini Slavjanska zabranili da dva autobusa sa djecom napuste taj grad.

Portparol proruskih snaga u Slavjansku je naveo da trenutno taj grad nadlijeće osam helikoptera ukrajinske vojske.

Ukrajinska vojska nastavila je da gađa Slavjansk na istoku zemlje, a nad gradom su uočeni i ukrajinski borbeni avioni, izjavio predstavnik proruskih snaga.

"Narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjaćeslav Ponomarjov je iznio da je u jutrošnjim napadima na taj grad poginuo jedan civil, a udari ukrajinske vojske su najviše usmjereni na centar grada, kao i na selo Semenjovka, prenio je Interfaks.

Pored Slavjanska, borbe su se tokom noći odvijale i desetak kilometara dalje, u Kramatorsku, posebno na lokalnom aerodromu.

Prema najnovijim izvještajima, trojica pripadnika proruskih snaga su poginula u selu Jasnohirka, u predgrađu Kramatorska, pošto je ukrajinska vojska granatom pogodila automobil u kojem su se oni nalazili, navodi Itar-Tas.

Bonus video: