"Samo ih pritvorili"

Donjeck: Oslobođeni posmatrači OEBS

"U ovom trenutku nemamo OEBS posmatrače. Svi oni, koji su bili pritvoreni prošle nedjelje, pušteni su", potvrdio je gradonačelnik Slavjanska, Vjačeslav Ponomarjov
0 komentar(a)
Vjačeslav Ponomarjov, Foto: Reuters
Vjačeslav Ponomarjov, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2019. 15:04h

Proruske snage samoodbrane u regionu Donjecka potvrdile su da su oslobodile sve zarobljene posmatrače Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

"U ovom trenutku nemamo OEBS posmatrače. Svi oni, koji su bili pritvoreni prošle nedjelje, pušteni su", potvrdio je gradonačelnik Slavjanska, Vjačeslav Ponomarjov za Interfaks.

Ponomarjov je rekao da je grupa od četiri posmatrača OEBS-a nestala dva dana ranije na jugu Donjecka i precizirao da oni nijesu uhapšeni, već samo pritvoreni.

Posmatrači su, prema njegovim riječima, bili angažovani na prikupljanju obavještajnih podataka.

Iz OEBS-a su saopštili da su izgubili kontakt sa jednim od svojih monitoring timova koji rade u regionu Donjecka i da se ekipa sastojala od četiri osobe - državljana Estonije, Turske, Švajcarske i Danske.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin je, na sjednici Savjeta bezbjednosti, ranije rekao da glavnu odgovornost za bezbjednost posmatrača OEBS-a snosi zemlja domaćina.