Rigorozne mjere

Rusija: Pušenje zabranjeno u restoranima, barovima, bez prodaje cigareta na kioscima

Čak 70 odsto anketiranih smatra da je potpuna zabrana pušenja u restoranima diskriminaciona
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2014. 08:17h

U Rusiji od danas stupaju nove, rigorozne mjere u borbi protiv pušenja, kojima je pušenje zbranjeno u svim restoranima, barovima i hotelima, izuzev terasa.

Pored toga, od danas je zabranjena i prodaja cigareta u kioscima, dok u prodavnicama ne smiju biti izložene, već će kupci moći da biraju samo po katalogu.

Zakon o borbi protiv pušenja donijet je 2013. godine, i podrazumijeva etapnu zabranu.

Do danas je pušenje bilo zabranjeno u obrazovnim i medicinskim ustanovama, poslovnim prostorijama, avionima, dječijim igralištima, u javnom prevozu.

Ministarstvo zdravlja Rusije tvrdi da je zakon već smanjio broj pušača u Rusiji za 16 - do 17 odsto i spasiće živote 150 do 170 hiljada Rusa godišnje.

Šef Moskovskog centra za liječenje zavisnosti od nikotina Oleg Kutušev je malo oprezniji u prognozama i tvrdi da se broj pušanja smanjio u prosjeku za 12 odsto.

Kutušev navodi da se povećao broj zavisnika koji traže pomoć povećao i da ih je od početka ove godine već 22 hiljade.

On je takođe, saopštio da je Rusija po broju pušača na glavi stanovnika prva u svijetu.Prema različitim podacima puši između 40 i 44 miliona stanovnika.

"Rusija se sa Bugarskom i Srbijom nalazi u prvoj trojci. Što se tiče pušenja adolescenata, Rusija je na četvrtom mjestu, a po rastu broja pušača, takođe je u vrhu", rekao je on.

Kazne za pušenje na mjestima gde je to zabranjeno iznose od 500 rubalja (nešto više od deset eura) do 3000 rubalja (oko 63 eura).i izmedju 30 i 40 hiljada rubalja (između 630 i 840 eura) za pravna lica.

edan od lidera pokreta "Za prava pušača", poznati glumac Mihail Bojarski smatra da antinikotinski zakon neće zaživjeti u Rusiji jer je njegove odredbe teško realizovati.

Istraživanje nezavisnog "Levada centra" govori da oko 80 odsto restorana očekuje smanjenje broja gostiju, i oko 70 odsto se zalaže za uvođenje specijalnih mjesta za pušenje unutar objekata.

Čak 70 odsto anketiranih smatra da je potpuna zabrana pušenja u restoranima diskriminaciona. Poslanici, sa svoje strane tvrde da nikakvi pritisci neće uticati da se zakon liberalizuje, te da će u restoranima samo biti promijenjen "sastav" gostiju.

Jedan od lidera pokreta "Za prava pušača", poznati glumac Mihail Bojarski smatra da antinikotinski zakon neće zaživjeti u Rusiji jer je njegove odredbe teško realizovati.

"Kada je zakon usvajan, nije uzeto mišljenje javnog mnjenja. Kada se više od polovine stanovništva ne slaže sa nekim zakonom, njega ne treba donositi. To je cinizam kada ljudi koji su ga osmislili i osvojili i sami znaju da se neće primjenjivati", rekao je Bojarski na prošlonedjeljnom skupu pokreta "za prava pušača".

Galerija

Preporučujemo za Vas