Makron: Francuska je saveznica SAD, a ne vazalna država

"U svakom trenutku istorije, bili smo saveznici. Među saveznicima, poštovanje je neophodno", rekao je Makron pominjući francusku podršku američkom ratu za nezavisnost i podršku SAD evropskim zemljama tokom dva svjetska rata
75 pregleda 7 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2018. 17:34h

Francuski predsjednik Emanuel Makron kazao je da bi dugogodišnje saveznice Francsuka i SAD trebale jedna drugu da tretiraju sa poštovanjem i da je Francuska američka saveznica, a ne vazalna zemlja.

Makron je reagovao na niz tvitova koje je Tramp objavio, a u kojima je kritikovao Francusku pominjanjem Njemačke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, industriju vina i na opadajuću podršku Makronu u Francuskoj.

"U svakom trenutku istorije, bili smo saveznici. Među saveznicima, poštovanje je neophodno", rekao je Makron pominjući francusku podršku američkom ratu za nezavisnost i podršku SAD evropskim zemljama tokom dva svjetska rata.

"Ne mislim da Francuska očekuje od mene da odgovorim na tvitove, već da nastavim ovu važnu istoriju", rekao je Makron u intervjuu za TF1.

Tramp je slao poruku domaćoj javnosti, dodao je francuski predsjednik. "Mislim da se igra politike, pa ga puštam da se igra politike".

Na pitanje o izgradnji evropske vojske koju je Tramp kritikovao u tvitovima prošle nedjelje, Makron je odgovorio: "SAD su naša istorijska saveznica i nastaviće da to bude. To je saveznica sa kojom preduzimamo sav rizik, sa kojom sprovodimo najkomplikovanije operacije. Ali biti saveznik ne znači biti vazalna zemlja".