Grčka: Svakog mjeseca milijarde eura u gubicima jer građani nemaju da plate porez

Najviše zabrinjava činjenica da će u predstojećim mjesecima doći do još većeg rasta dugova
0 komentar(a)
Beskućnici Grčka, Foto: Beta/AP
Beskućnici Grčka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.05.2014. 11:58h

Grčko ministarstvo finansija objavilo je šokantne podatke o državnim dužnicima, koji su pokazali da skoro 2,5 miliona građana nije u mogućnosti da plaća poreze.

Rezultat toga su nova dugovanja, koja su u prva četiri mjeseca ove godine dostigla 4,3 milijarde eura, odnosno 1,07 milijardi mjesečno, prenosi Capital.ba.

Najviše zabrinjava činjenica da će u predstojećim mjesecima doći do još većeg rasta dugova, s obzirom na to da će u julu početi da se naplaćuje jednokratni porez na imovinu, koji će moći da se plaća u mjesečnim ratama do decembra.

Ministarstvo namjerava da međunarodnim kreditorima predoči situaciju sa ogromnim dugovima domaćinstava, kako bi dogovorili nove uslove programa pomoći.

U planu je i izrada nacrta zajedničkog akcionog plana za prikupljanje zaostalih dugova poreskim vlastima i socijalnim fondovima, koji su, prema najnovijim podacima ministarstva, narasli na 65,9 milijardi eura.

MMF isplatio Grčkoj 4,6 milijardi dolara pomoći

Međunarodni monetarni fond (MMF) isplatio je Grčkoj 4,6 milijardi dolara, nakon jednogodišnjeg odlaganja koje je uslijedilo zbog grčkog neispunjavanja uslova za dobijanje paketa pomoći.

Puštanje nove tranše pomoći uslijedilo je nakon uspješnog povratka Grčke na tržišta duga, koja je u aprilu prodajom obveznica prikupila 4,2 milijarde dolara, prenosi Capital.ba.

Uplaćena sredstva MMF-a dio su četvorogodišnjeg zajedničkog paketa te institucije i Evropske unije (EU) dodjeljenog Grčkoj, čija je ukupna vrijednost 235 milijardi dolara.

Grčka je, u zamjenu za dobijanje paketa pomoći, morala da sprovede obimne reforme i bolne mjere štednje.

Bonus video: