"Ruska pravoslavna vojska": Naš moto je "oko za oko"

"Novi zavjet govori o okretanju drugog obraza, ali mi to više nećemo. Ovdje je na snazi Stari zavjet – oko za oko", kazao je Sergej, pomorac iz Mariupolja
70 pregleda 17 komentar(a)
Ruska pravoslavna vojska, Foto: Reuters
Ruska pravoslavna vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2014. 07:01h

Na isturenoj barikadi u Donjecku stoje pobunjenici koji nisu spavali više od tri dana.

"Mi smo Rusi i osvetićemo se za sve što su nam Ukrajinci uradili. Bićemo ovdje do samog kraja“, kazao je 29-godišnji mladić iz Mariupolja koji se predstavio nadimkom Hrom.

Hrom i njegova 24 druga sa barikada dio su nove proruske jedinice formirane prije tri mjeseca. Sebe zovu „Ruska pravoslavna vojska“ i učestvovali su u najžešćim borbama protiv ukrajinskih trupa ovog mjeseca u regionu Donjeck.

Ovo je samo jedna od nekoliko naoružanih pobunjeničkih grupa na istoku, sa nejasnim komandnim lancem, različitim motivima i lojalnošću, naveo je Rojters.

Oko struka Hroma – koji je nekada radio na građevini – zavezana je dugačka tkanina na kojoj su ispisane molitve. Njegovi drugovi nose ikonice u džepovima rasparenih maskirnih uniformi.

"Postoje mnogi citati iz Biblije. Novi zavjet govori o okretanju drugog obraza, ali mi to više nećemo. Ovdje je na snazi Stari zavjet – oko za oko", kazao je Sergej, pomorac iz Mariupolja.

Međutim, ovo nije nikakav vjerski krstaški pohod; to je prvenstveno patriotski žar ka Rusiji iako su rođeni u regionu Donjeck.

"Nismo imali nikakve specijalne obuke osim služenja redovnog vojnog roka. Ali niko od nas se ne plaši u borbi", kazao je Hrom Rojtersu.

Grupa ipak priznaje da im fali municije i drugih sredstava i da se za hranu oslanjaju na lokalno stanovništvo.

U borbama oko aerodroma i u Karlovki pripadnici RPV pomagali su „Istočnom bataljonu“, najnaoružanijoj proruskoj grupaciji u kojoj, navodno, ima dosta Čečena.

Članovi RPV kažu da se ne znaju od ranije i da se njih 10 povezalo preko Interneta kako bi Moskvi uputili apel za pomoć preko ruskih predstavnika u ruskom gradu Rostovu.

"Sada je jedan naš čovjek koordinator za nas u Moskvi“, kazao je Hrom, ne dajući više detalja.

Bonus video: