Prenos 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiji preskup za strane medije

Na ovogodišnjoj ceremoniji očekuje se dvadesetak šefova država i vlada
91 pregleda 2 komentar(a)
Normandija, američko vojno groblje, Foto: Reuters
Normandija, američko vojno groblje, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2014. 16:26h

Francuske televizije TF1 i Frans Television koje su dobile ekskluzivna prava na direktan prenos svečanosti u Normandiji, povodom 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Drugom svjetskom ratu, traže do 200.000 eura od stranih kuća za pruzimanje prenosa.

Predsjednik Francuske, Fransoa Oland, dao je privatnoj TF1 i javnoj Frans Television ekskluzivna prava na prenos svečanosti povodom 70. godišnjice "Dana D" kojim je počela završnica borbe za pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Dvije francuske televizije traže i do 200.000 eura od drugih kuća, te i agencija Rojters, AP i Frans pres za preuzimanje direktnog prenosa na televiziji ili internetu.

Novinske agencije koje obezbjeđuju slike i snimke za oko 1.500 svjetskih medija, smatraju da je cijena pretjerana i traže slobodan pristup, kao što je i običaj za prenos komemoracija i svečanosti od istorijskog značaja.

Te agencije su danas obavijestile korisnike da neće moći da im uživo obezbijede slike i snimke, te će desetine miliona gledalaca širom svijeta biti uskraćene.

Na ovogodišnjoj ceremoniji očekuje se dvadesetak šefova država i vlada, među kojima predsjednik SAD Barak Obama, britanska kraljica Elizabeta II, predsjednik Rusije Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Saveznička invazija iz Velike Britanije na Normandiju, pod šifrom "Operacija Overlord", najveća je pomorska invazija u istoriji ratovanja.

Savezničke desantne snage činilo je 73.000 američkih, više od 60.000 britanskih i preko 20.000 kanadskih vojnika, uz podršku francuskih komandosa u pozadini. Tokom te tromesecne operacije, u Normandiji je poginulo, ranjeno ili nestalo 215.000 savezničkih vojnika i, kako se procenjuje, bar toliko nemačkih.

Bonus video: