Ustavni sud Turske ukinuo blokadu YouTube-a

Erdogan je objavio rat društvenim mrežama otkako objavljuju informacije o njegovoj navodnoj umiješanosti u veliki korupcionaški skandal koji od sredine decembra potresa Tursku
53 pregleda 0 komentar(a)
YouTube, Foto: Shutterstock
YouTube, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2014. 07:18h

Turski Ustavni sud naredio je da se ukine blokada pristupa YouTube-u koju je islamsko-konzervativna vlada uvela prije dva mjeseca, ocijenivši da se tom odlukom krši sloboda govora.

Turske vlasti su 27. marta onemogućile pristup YouTube-u zbog nacionalne sigurnosti, nakon objave snimka povjerljivog sastanka visokih turskih zvaničnika u vezi sa ratom u Siriji, prenosi SEEbiz.

Odluku najvišeg sudskog tijela u Turskoj mora da sprovede telekomunikaciona agencija koja je sprovela zabranu.

Pošto su korisnici interneta podnijeli tužbu, više turskih sudova je ocijenilo da se zabrana YouTube-a kosi sa slobodom govora, ali vlada nije htjela da povuče svoju odluku koju su korisnici masovno zaobilazili.

Ustavni sud je početkom aprila naredio vladi premijera Redžepa Tajipa Erdogana da ukine sličnu zabranu za Twitter, dvije sedmice nakon njenog uvođenja.

Erdogan je objavio rat društvenim mrežama otkako objavljuju informacije o njegovoj navodnoj umiješanosti u veliki korupcionaški skandal koji od sredine decembra potresa Tursku, što je on ocijenio blaćenjem.

Ti su napadi podstakli brojne kritike, kako u Turskoj tako i u inostranstvu.

Bonus video: