RSE: U mrtvačnici u Donjecku tijela dva srpska državljanina

Još prije početka sukoba na istoku Ukrajine, uoči referenduma o otcjepljenju Krima u martu, mediji su izvještavali o odlasku osoba koje su se predstavljale kao četnici
71 pregleda 34 komentar(a)
Donjeck, Foto: Reuters
Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2014. 12:52h

Kijevska nevladina organizacija tvrdi da među poginulim proruskim borcima kod Donjecka ima i državljana Srbije, javljaju beogradski mediji.

Ukrajinski sajt Podrobnosti.ua prvi je objavio tu informaciju, koju je iznio Dmitri Timčuk, koordinator organizacije "Informacioni otpor".

"Prema našim podacima, među plaćenicima koji su ubijeni tokom poslednja tri dana u ovom dijelu Ukrajine, pored građana Ukrajine, identifikovani su Srbi, ruski građani iz Ingušetije, Čečenije, Dagestana, kao i stanovnici Abhazije", naveo je Timčuk u izjavi koju je na svom sajtu prenio i ugledni Institut za izvještavanje o ratu i miru.

Dopisiniku Radija Slobodna Evropa iz Kijeva u kontaktu sa kolegama u Donjecku potvrđeno je da su u četvrtak u mrtvačnci u tom gradu identifikovana dva tijela kao pripadnici srpskih grupa od ranije poznatih ukrajinskim vlastima sa Krima.

Prethodno je ministarstvo spoljnih poslova Srbije dematovalo da raspolže podacima o boravku srpskih državljana na kriznom području Ukrajine.

I Dušan Lazić, bivši srpski ambasador u Ukrajini, navodi za "Blic" da bi tako nešto moglo da bude moguće. "Ne treba to isključiti, jer i na drugim ratištima u svijetu ima građana Srbije, ne samo Srba. Smatram to lošim sa stanovišta pozicije Srbije i našeg mjesta u međunarodnim odnosima. Iako znam da je dobrovoljce i plaćenike teško kontrolisati i onemogućiti ih, mislim da bi trebalo promijeniti srpski krivični zakon i učiniti to djelo kažnjivim", kaže Lazić.

Još prije početka sukoba na istoku Ukrajine, uoči referenduma o otcjepljenju Krima u martu, mediji su izvještavali o odlasku osoba koje su se predstavljale kao četnici, podsjeća "Blic". Njihove performanse na sada ruskom poluostrvu ne treba ipak nužno povezivati sa izjavom Timčuka. Prethodnih mjeseci bilo je i izvještaja da se na strani ukrajinskih nacionalista bore hrvatski plaćenici.

Pitanje učešća stranih državljana u borbama oko Donjecka bio je jedan od razloga žestoke prepirke u Savjetu bezbjednosti UN između Vitalija Čurkina i Jurija Sergejeva, ambasadora Rusije i Ukrajine. Sergejev je zatražio od SB da od Rusije zatraži da povuče svoje vojnike i paravojsku iz Ukrajine, pominjući „na stotine Čečena, Kozaka i plaćenika“.

Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premijer, kaže da kamioni puni bojeve municije i treniranih ruskih gerilaca prelaze granicu sa Ukrajinom. Ruska vojska pak tvrdi da je u Ukrajinu tokom proljeća stiglo 300 ukrajinskih plaćenika koji su se borili u Siriji protiv snaga predsjednika Bašara al Asada.

Bonus video: