Janukovič: Umjesto mira i stabilnosti, izbori donijeli smrt i patnju

Rusija je danas pozvala zapadne zemlje da izvrše pritisak na ukrajinske vlasti kako bi zaustavile zaoštravanje nasilja i izbijanje "nacionalne katastrofe" u toj zemlji
2 komentar(a)
Viktor Janukovič, Foto: Reuters
Viktor Janukovič, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2014. 17:13h

Predsjednički izbori u Ukrajini donijeli su Ukrajincima samo smrt i patnju umjesto stabilnosti i mira, izjavio je svrgnuti predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič.

On je u saopštenju koje je objavila agencija Itar-Tas istakao da su ljudi od novoizabranog predsjednika i prijevremenih izbora održanih u nedjelju 25. maja očekivali prije svega mir, zato što su umorni od sukoba koji su prerasli u pravi rat.

Ukrajinska vlada i novoizabrani predsjednik Petro Porošenko su prije dva dana pokrenuli vojnu operaciju protiv proruskih snaga na istoku zemlje, a u tim sukobima je do sada poginulo više od stotinu ljudi.

"To se konačno dogodilo: izabran je predsjednik Ukrajine! Ali onda je došlo do iznenađenja ili, bolje rečeno, šoka. Umjesto mira i stabilnosti, desio se masakr", istakao je Janukovič.

Prema preliminarnim rezultatima, ukrajinski tajkun Porošenko je na predsjedničkim izborima održanim 25. maja osvojio 54 odsto glasova.

Ovaj dugogodišnji političar, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, rekao je da će zadržati sadašnju ukrajinsku vladu i premijera Arsenija Jacenjuka, kao i da će njegova prva posjeta inostranstvu u svojstvu predsjednika biti odlazak u Poljsku 4. juna, na proslavu 25. godišnjice nezavisnosti te zemlje.

Rusija pozvala zapad da spriječi katastrofu u Ukrajini

Rusija je danas pozvala zapadne zemlje da izvrše pritisak na ukrajinske vlasti kako bi zaustavile zaoštravanje nasilja i izbijanje "nacionalne katastrofe" u toj zemlji, saopštilo je danas rusko minsiatrstvo spoljnih poslova.

"Vojne operacije koje sprovode ukrajinske vlasti nastavljaju da donose žrtve", navelo je ministarstvo.

"Pozivamo ponovo naše zapadne partnere da iskoriste uticaj koji imaju na Kijev kako bi spriječili da se u Ukrajini izazove nacionalna katastrofa".

Bonus video: