Njemačka: Bez istrage američkog prisluškivanja Angele Merkel

Nema mogućnosti, kaže se u Karlsrueu, da se dođe do opterećujućeg materijala o aktivnostima NSA i britanske službe GĆQ u Njemačkoj
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.05.2014. 09:54h

Državno tužilaštvo Njemačke neće pokrenuti istražni postupak o američkom prisluškivanju mobilnog telefona Angele Merkel, saznaju danas njemački mediji.

"Prisluškivanje američke službe telefona Merkelove i nadgledanja njemačkih građana ostaće, najvjerovatnije, bez pravnih posljedica", komentarišu nemački mediji, a "Zidojče cajtung", NDR i WDR saznaju da savezni državni tužilac Harald Range, izgleda, neće pokretati istragu u slučaju špijunaže američke službe NSA.

U oba slučaja- i špijuniranja Merkelove i njemačkih građana- mjesecima je trajala provkera i sakupjanje materijala i iz ugla nkemačkog državnog tužilaštva ta istraga je imala simbolični karakter.

Nema mogućnosti, kaže se u Karlsrueu, da se dođe do opterećujućeg materijala o aktivnostima NSA i britanske službe GĆQ u Njemačkoj, prenose danas njemački mediji.

Američka špijunska afera u kojoj su bili pogođeni njemački gradjani, ali i kako prenose mediji, sama njemački kancelar Merkelova, izazvala je brojne diskusije i zemlji i bila jedna od tema razgovora na najvišem političkom nivou.

Bonus video: