Donjeck: Oslobođen poljski sveštenik

"Bio je u civilu, kratko ošišan sa bradom, tako da je bio uočljiv kao stranac. U grad je izašao u civilu i separatisti nisu mogli da znaju da otimaju sveštenika", rekao je Sobilo
0 komentar(a)
Donjeck, ukrajina, Foto: Beta/AP
Donjeck, ukrajina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.05.2014. 14:01h

Poljski katolički sveštenik Pavel Vitek, koga su u utorak oteli u Donjecku proruski separatisti, pušten je danas na slobodu, potvrdilo je poljsko ministarstvo inostranih poslova.

"Sveštenik otet u Donjecku je slobodan, čitav i zdrav. Brinu se za njega poljske diplomate", saopštio je portparol poljskog MIP-a Marćin Vojćehovski na Tviteru.

Na konferenciji za novinare malo kasnije Vojćehovski nije želio da saopšti nikakve detalje ni otmice, ni današnjeg posredovanja Rimokatoličke crkve Ukrajine i poljskog konzula u Donjecku, nakon čega su separatisti sveštenika pustili.

"To neka ostanu konzularni detalji", rekao je portparol poljske diplomatije.

Katolički sveštenik Pavel Vitek pripada monaškom redu koji služi poljskim vjernicima u inostranstvu.

On je iz Kazahstana, gdje je trenutno u misiji, došao u Donjeck u privatnu posjetu, a njegovi prijatelji su se zabrinuli gdje je juče oko podne, kada se nije pojavio na zajedničkoj ekumenskoj molitvi koja se svakodnevno održava u centru Donjecka.

"Sveštenik je bio u civilu, kratko ošišan sa bradom, tako da je bio uočljiv kao stranac. U grad je izašao u civilu i separatisti nisu mogli da znaju da otimaju sveštenika", kazao je katolički biskup Jan Sobilo, koji je sa poljskim konzulom Jakubom Volonšjevičem danas uspio u pregovorima sa otmičarima da izdejstvuje oslobađanje.

"Radilo se o tome da se separatistima objasni da Vitek nije politički aktivista već samo sveštenik", kazao je poljskim medijima biskup Sobilo.

Bonus video: