Ukrajina: Jaka paljba, sve više žrtava

Iako su borci samoproklamovane republike pretrpjeli velike gubitke, jaka paljba koja se čuje ukazuje da vladine snage i dalje nailaze na otpor
50 pregleda 59 komentar(a)
Donjeck, ukrajina, Foto: Beta/AP
Donjeck, ukrajina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.05.2014. 13:06h

Broj poginulih u ofanzivi ukrajinskih snaga bezbjednosti koja je počela u ponedjeljak u Donjecku mogao bi da dostigne 100, tvrdi Pušilin, predsjedavajući VS DNR.

Među žrtvama ima i oko 50 civila, rekao je predsjedavajući Vrhovnog saveta samoproklamovane "narodne republike Donjeck", Denis Pušilin ruskoj novinskoj agenciji Itar Tass.

Agencija Rojters navela je da se ukrajinske snage bezbjednosti drugi dan za redom bore sa proruskim aktivistima u Donjecku i da je vlada Ukrajine saopštila da će nastaviti sa vojnom ofanzivom "sve dok nijedan terorista" ne ostane na ukrajinskoj teritoriji.

Iako su borci samoproklamovane republike pretrpjeli velike gubitke, jaka paljba koja se čuje ukazuje da vladine snage i dalje nailaze na otpor, navela je britanska agencija.

Nešto ranije, gradonačelnik Donjecka Aleksandar Lukjančenko izjavio je da je u sukobima, započetim u ponedjeljak, 40 ljudi izgubilo zivot, uključujući dva civila, dok je premijer samoproklamovane "narodne republike Donjeck" Aleksandar Borodaj rekao da je više od 50 antikijevskih aktivista poginulo.

Borodaj je dodao i da ukrajinske trupe sada ponovo kontrolišu aerodrom u Donjecku. Ukrajina je započela novu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje, nakon što je novoizabrani predsjednik Petro Porošenko odbio da vodi razgovore sa "teroristima", navela je agencija Rojters.

Bonus video: