Bjelorusija, Kazahstan i Rusija osnivaju Evroazijsku ekonomsku uniju

Sporazum će biti potpisan na sjednici Vrhovnog evroazijsko ekonomskog savjeta 29. maja
18 komentar(a)
evroazijska ekonomska unija, Foto: Wikipedia
evroazijska ekonomska unija, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 26.05.2014. 15:52h

Lideri Rusije, Bjelorusije i Kazahstana planiraju da na redovnoj sjednici Vrhovnog evroazijskog ekonomskog savjeta u četvrtak, 29. maja u Astani u Kazahstanu potpišu sporazum o Evroazijskoj ekonomskoj uniji, koji će stupiti na snagu 1. januara 2015. godine.

Osnivanje Saveza uvodi zemlje članice na najviši nivo integracija. Tri zemlje se obavezuju na slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage. Realizovaće se usklađena politika u ključnim privrednim sektorima - energetici, industriji, poljoprivredi i saobraćaju, navodi se u saopštenju zvanične Moskve, prenosi Glas Rusije.

Tako će se završiti formiranje najvećeg zajedničkog tržišta od 170 miliona ljudi na teritoriji Zajednice Nezavisnih država, koji će postati moćan centar ekonomskog razvoja, dodaje se u saopštenju Kremlja.

Tokom pregovora se očekuje razmatranje praktičnih aspekata funkcionisanja Carinske unije i zajedničkog ekonomskog prostora. Biće razmotrena i pitanja proširenja sastava zemalja članica evroazijskih ekonomskih integracija, među kojima je i pristupanje Jermenije te priprema smjernica za prilagođavanje zakonodavstva Kirgistana pravnom okviru Carinske unije i zajedničkog ekonomskog prostora.

Bonus video: